fbpx

Despre fatalitatea educației

de Ovidiu Atanasiu, fondator Success Academy & AmSchool

Gheboasaă. Rău. Educația asta. 😀 = râd. În fine, cred că am trăit prea mult într-o lume edu-tehnică. In private, una fără fițe și fandoseli, dreaptă și în care am căutat mereu esența lucrurilor, adevărul meu, nu al altora, ideea principală. Am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am participat la discuții adaptându-mă pe mine la context și interlocutori. Nu cocoțat în bula mea și critic pe ceea ce nu e ca mine. Diferențele de opinie nu sunt problema mea și am căutat să-i înțeleg fără să judec. Asta mi-a permis sa fac link-ul dintre “tehnic” si umanul cotidian. De ce spun asta.

Statement. “Gheboasă face educația copiilor noștri”.
O scurta analiză tehnică.
“Copiilor noștri” = împrumut de autoritate, cea a majoritații, folosit ca manipulare “a celor care vor binele copiilor” (cine nu vrea?!!), cei ce pot fi cel mai ușor de activat în direcția dorită de emițător. Multe exemple de activari pe tema educației s-au consemnat în ultimii 30 de ani. Degeaba.
“Face educația” = statement corect în cazul în care copilul tau ar sta cu Gheboasă în casă. E nevoie de mult contact ca să preia valorile lui. Tradus, termenul spune de fapt că valorile pe care le transmiți copilului tau sunt inferioare celor transmise de traper. Ceea ce nu-i matematic posibil. Arată neîncrederea masivă în propriii copii. Spui de fapt că nu transmiti ce trebuie copilului tău, de parcă nu ai sta tu cu el în casa. 😀

Acum vreau să îi dau dreptate părintelui agitat și speriat. Da, și muzica asta face educația copiilor, pentru că e ok să știe tot ce există. Orice. Si nu ai cum să-i oprești. Si noi am trecut prin asta. Nu vreau să dau aici versuri pe care le recitam cu toții în clasa 1-a fără net. Și nu prea știu pe vreunul care să fi ajuns “vreun terminat”. Clar, după o perioadă naturală prin care trec toți, d-nul traper va rămâne istorie. Acum e extremelly cool pe nevoia lor de exprimare și imagine. Nu exista determinism studiat până acum între muzică, indiferent de forma ei, și viitorul copiilor. Da, există determinism dacă vorbim de mediul în care trăiesc sau dacă vorbim de gașca din care fac parte. Sau de calitatea educației pe care o primesc. Din păcate. Sau, din fericire. 😀

Din altă perspectivă, aud doar plângeri. Aia nu e bună, cealalta e aiurea etc. Știu… suntem un popor de critici. Dar, nu i-am auzit pe parinții aștia critici să pună mana să facă ceva pe zona de educație. Orice. Doar așteaptă să vină cineva, cândva, care să salveze educația formală. Utopic, normal. Nimeni nu o poate salva.

Dar pe Facebook/Insta/TT/chat de ce nu-i atacă nimeni așa de vehement? Rețelele permit prostiei în varii forme să fie manifestă și să ia fața inteligenței ca volum, ton, siguranță a exprimarii. Rețelele permit tinerilor să vorbească între ei într-un mod de care Gheboasă s-ar rușina. Retelele fac mai rau decât 100 de gheboase. 😀

 

Problema mare apare când oameni în toată regula, unii numiti “influenceri”, cum le place să-și spună, sau persoane publice, se apucă să critice “poetul” de teama “stricării” educației copiilor nației. Și râd. Râd de plâng când ințeleg câtă ipocrizie se ascunde în spatele vorbelor grele acuzatoare. Cată nevoie de faimă și monetizare, fără să înțeleagă nici pe departe subiectul despre care vorbesc. Revoluționari, nu glumă.

Dragilor, chill.
Unu. Lăsați-i pe copii să se distreze. Or s-o facă și fără acordul vostru – nu vreți să știti ce și cum urlau tigrii nației aseară în stradă la cârciuma cu shot-uri și boxe tari din Vamă, cu Poliția de față 😂😂. I-am urmărit puțin și am zâmbit. Mi-a plăcut energia. N-am stat sa analizez semantica versurilor. Nu era locul. 😂 Se super-distrau. Erau veseli. Strigau, săreau în sus. Nu păreau nici anxiosi, nici depresivi, nici sociofobi. 😂 Ei au nevoie de asta, din când în când. Să simtă că trăiesc la maximum. E hrană pentru echilibrul lor psihic. Sper că nu vă e ciudă că nu vă mai distrați ca ei.🙄😂

Doi. Puțină atenție critică la mesagerii educației corect și bine făcute. 😀

Trei. Ce s-a întâmplat real în cazul Gheboasă? A fost tipping point-ul de care avea nevoie. Cu ajutorul părinților critici și a influencer-ilor, probabil că au explodat canalele lui. Si monetizarea. Dintr-un cvasi-necunoscut, băiatul ăsta s-a transformat în star. E de bine…

Dragilor, eu unul o să lupt în continuare pentru gândire critică, pentru libertatea minții și a educației. Pentru tinerii mei, voi fi mereu un susținător, chiar dacă asta mă pune în opoziție cu viziunea comunistoidă legată de educație și cu susținătorii ei fervenți.
Hai, vă pup de nu vă vedeți. 😀🤗
I ❤️ my job! @ AmSchool
#educatie #adolescenti #gandirecritica

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.