fbpx

Cum se eschivează autoritățile când apar scene violente într-o școală din Sibiu: relativizează bullyingul și încearcă să paseze problema

Sursă imagine Ora de Sibiu

Reacția la apariția pe TikTok a unor scene violente într-o școală din Sibiu arată două tehnici de eschivă a autorităților în fața unor astfel de situații.

În timp ce Poliția transmite, conform unui părinte, că ”pentru umilință nu se poate face nimic”, conducerea școlii lasă de înțeles, într-o declarație pentru jurnaliștii de la Ora de Sibiu, că, dacă victima nu a anunțat, nu este un caz grav de bullying.

Ce s-a întâmplat, pe scurt, conform jurnaliștilor de la Ora de Sibiu:

Trei elevi de clasa a șaptea de la Școala Generală din Șura Mică au fost înjosiți de către un grup de aproximativ zece elevi din alte clase. Imaginile au devenit virale pe TikTok, astfel că atât părinții, cât și directorul școlii au aflat de cele întâmplate la aproape două săptămâni de la incident. 

În filmare cei trei elevi dintr-a șaptea stau în genunchi pe terenul de sport din curtea școlii, în văzul tuturor, însă nimeni nu intervine – nici profesorii și nici portarul. În imagini se poate vedea că unul dintre cei trei este foarte speriat și plânge. În cea de-a doua parte a filmării, un elev de clasa a opta se apropie intimidant de cei trei aflați în genunchi, iar altul își arată mușchii spre cel care filmează. 

Ce spune Poliția, conform mamei uneia dintre victime:

Mama spune că a fost la poliția din Șura Mică, unde i s-a spus că nu se poate face nimic pentru că nu este un caz de violență fizică. „Nu s-a luat nici o măsură până acum. Noi am aflat de pe TikTok, de la un părinte la altul. A distribuit și doamna dirigintă filmulețul pe grupul copiilor de clasa a șaptea. Copilul nostru a fost terorizat, dar nu a sunat nimeni de la școală să ne cheme să ne spună asta, și nu s-a făcut nimic. Mă gândesc ca era normal să ne cheme la școală a doua zi, nu luni. Am fost la poliția din Șura Mică, dar mi-au zis ca nu e un caz violent, iar pentru umilință nu se poate face nimic.”

Ce spune directoarea școlii, în declarația acordată pentru Ora de Sibiu:

”Am văzut și noi videoclipul și am convocat ședință pentru luni la ora opt – să vină la școală elevii cu părinții, asistența socială și poliția din Șura Mică pentru a clarifica situația, pentru că imaginile sunt interpretabile. Eu cred că dacă era un caz grav de bullying ar fi venit să anunțe, însă nu a venit nimeni. Nu știu dacă a fost un caz de intimidare. Se vor lua măsurile care se impun.”

Cum ar trebui să combată școlile bullyingul, conform legii:

În iunie 2020, mormele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice-bullying au fost publicate în Monitorul Oficial, conform unui anunț al Ministerului Educației.

Conform actului normativ, implementarea planului anti-bullying, la nivelul fiecărei unități școlare, presupune: 

a) activități de informare și conștientizare asupra fenomenului de bullying pentru personalul școlii, copii și părinți; 

b) măsuri de comunicare și informare internă, la nivelul unității de învățământ, cu privire la procedurile de prevenire, identificare, raportare și intervenție a situațiilor de bullying în spațiul școlar; 

c) proceduri de intervenție în situațiile de violență psihologică-bullying;

d) responsabilizarea cadrelor didactice în scopul intervenției imediate în cazurile de bullying semnalate sau identificate; 

e) organizarea unor activități, precum concursuri, teatru forum ș.a., în scopul încurajării respectării valorilor și misiunii declarate a școlii, participarea la identificarea, medierea sau raportarea situațiilor de bullying; 

f) atragerea părinților în participarea la dezbateri și sesiuni de informare cu privire la bullying;

g) activități de măsurare a impactului acțiunilor cuprinse în planul anti-bullying și ale eficienței grupului de acțiune.

h) orice alt tip de activitate care are scopul de a preveni bullying-ul.

Ce activități de combatere a bullyingului și-a asumat Poliția:

Politia Siguranță Școlară a fost înființată marți, 8 septembrie 2020, la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane, după cum relata, la vremea respectivă, Ziare.com

Este o structura care urma să folosească atât polițiști de ordine publică, rutieri, antidrog, polițiști locali, jandarmi, dar și psihologi.

„Prin ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 1842/ 8 septembrie 2020, înființarea, in cadrul Poliției Romane, a Direcției pentru Siguranță Școlară”, a transmis Marcel Vela, ministrul de la vremea respectivă, într-o declarație de presa.

Potrivit ministrului de Interne, Politia Siguranță Școlară urma să fie formată dintr-un număr de 270 de polițiști, organizați la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, la nivelul Poliției Capitalei și a inspectoratelor de Poliție din fiecare județ.

Obiectul ei de activitate este strict legat de asigurarea protecției și siguranței elevilor și a cadrelor didactice. Noua structură urma să prevină și să combată violența in școală, cu accent pe fenomenul de bullying și actele de violență între elevi, în interiorul școlilor și in proximitatea acestora.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.