Te apucă deznădejdea când depui eforturi să planifici pe îndelete mesele copiilor și totul se năruie din cauza protestelor și mofturilor? Nu eșți singura persoană de pe planetă aflată în această situație.
Din ce în ce mai mulți părinți se confruntă cu probleme legate de mese deși încearca să diversifice meniurile și să includă alimente sănătoase pe care toată familia să le mănânce, fără să fie nevoie de a găti separat.
Află cum poți face un Plan de Mese de succces de la Larisa Petrini, expert în nutriție și sănătate.
Aș vrea să îți propun o abordare ușor diferită în care copiii participa la această planificare și care vine cu multe beneficii colaterale printre care două foarte importante: reinstaurarea echilibrului în familie și încurajarea muncii în echipa, în așa fel încât fiecare membru să se simtă apreciat și ascultat.
Înainte de orice, acordă timp pentru a explică copiilor ce este Planificarea Meselor, care sunt beneficiile acestui proces și cum va fi de folos întreagii familii.
Copiii nu pot susține ceea ce nu înțeleg, așadar, ajută-i să înțeleagă cu entuziasm cum vor fi incluși în planificarea meselor în familie.
Un plan de mese poate fi adaptat la perioade diferite: săptămânal, lunar sau, de ce nu, bilunar. Personal recomand un plan de mese săptămânal care este negociat și apoi pregătit în aceeași zi în fiecare săptămână.
Iată cele mai importante motive pentru a lua în calcul ideea de planificarea meselor pentru familia ta și câteva explicățîi simple pe care le poți folosi pentru a-ți ajută copiii să înțeleagă sensul acestui demers.
Economisești timp
Un plan de mese eficient va elimina timpul pierdut cu deciziile zilnice legate de ‚ce mâncăm diseară’. Când mesele sunt planificate din timp și cumpărăturile pot fi făcute în avans. Asta va reduce și timpul petrecut la magazine pentru alimentele și ingredientele necesare pentru a completă o masă.
Economiseșți bani
Un plan de mese eficient însoțit de una sau maxim două sesiuni de cumpărături te ajută să te aprovizionezi cu articole aflate la oferta, cu preț redus. De asemenea, dacă știi dinainte ce urmează să gătești, poți evita comenzile de mâncare care vin la pachet cu costuri adiționale (transport, costuri operaționale, etc).
Reduci nivelul de stres
Un plan de mese eficient îți va oferi ocazia de a te relaxa în legătură cu mesele și ingredientele existente în frigider sau cămară. Un avantaj semnificativ care reduce nivelul de stres este și faptul că fiecare ființă umană face planificarea folosind cortexul prefrontal, în timp ce reacția la foame implică creierul primitiv sau reptilian, respectiv o reacție de tip ‚lupta sau fugi’ care nu ne ajută să luăm cele mai bune decizii din punct de vedere nutritiv.
Gătești mai sănătos
Un plan de mese eficient îți da răgazul și starea mentală necesară să incluzi alimente cât mai nutritive, cu un conținut ridicat de vitamine și minerale, să te gândești la felul în care distribui macro-nutrienții (cel mai adesea proteina lipsește din meniurile copiilor).
După ce copiii au înțeles importanța alcătuirii împreună a unui plan de mase în familie, discută cum anume veți pune acest plan în aplicare și care sunt responsabilitățile fiecărui membru al familiei.
Poți atribui fiecărui copil anumite zile ale săptămânii pentru care să facă planificarea, de la alegerea meniului până la lista de cumpărături și chiar pregătirea și servirea mesei, dacă vârstă îi permite. Asta te va ajută și pe ține să reduci stresul legat de mese.
Pentru a menține ridicat nivelul de entuziasm, asigura-te că fiecare membru e flexibil și acceptă eventuale alternative în cazul în care planul nu funcționează așa cum și-a propus inițial.
De asemenea, este important să le reaminteșți copiilor în mod regulat rolul important pe care îl au fiecare în menținerea programului și modul în care mesele în familie sunt o prioritate.
Indiferent dacă vă decideți asupra unui plan de masă săptămânal sau lunar, rețineți că cel mai important lucru este consecvența și flexibilitatea. Cu cât eșți mai consecvent și flexibil în legătură cu planificarea meselor, cu atât mai bine va funcționa pentru tine și familia ta.
Câteva sfaturi pentru o planificare de succes a meselor, fie că te gândești să îl faci săptămânal sau lunar:
⊕ Alege aceeași zi din săptămâna pentru planificarea meselor. Este mult mai ușor să intri într-o rutină, creezi predictibilitate și îți poți organiza programul mai ușor. Personal recomand zilele de miercuri și sâmbătă seară (pentru familii mai numeroase) sau doar sâmbătă seară pentru familii cu un singur copil.
⊕ Evita să propui (sau să accepți ca propunere) aceleași meniuri mai mult de 2 ori într-o săptămâna. Recomand maxim o repetite și pentru ușurință, să stabiliți aceleași meniuri pentru 2 zile consecutive pentru a putea găti o singură dată cantități mai mari de mâncare.
⊕ Alegeți meniuri cu ingrediente similare (legume, baze sau garnituri) pentru ușurință la cumpărături. În felul asta puteți cumpără vrac, cantități mai mari.
⊕ Faceți o listă de cumpărături în același timp în care faceți planul de meniu al săptămânii respective. În felul acesta evitați cu ușurință drumurile suplimentare la magazin pentru alimente sau ingrediente care lipsesc.
⊕ Mergeți la cumpărături în zile/perioade care nu sunt aglomerate (noi preferăm duminică seară) și asigurați-va că mergeți întotdeauna însoțiți de o lista, după ce ați făcut deja un inventar cu ingredientele pe care le aveți deja în frigider și cămară.
⊕ Puneți meniul săptămânal într-un loc vizibil, în așa fel încât toată lumea să știe ce urmează să mănânce în aceea săptămână.
⊕ Pregătiți mese pentru maximum 3 zile sau vidați și congelați în cazul în care timpul nu vă permite și aveți nevoie să gătiți pentru toată săptămâna.
⊕ Țineți cont de gusturile fiecărui copil însă asigurați-va că mesele din meniu sunt acceptate de toți membrii familiei (sau măcar de majoritate).
⊕ Luați în calcul un rețetar la care să contribuie toată familia (bunicii sunt întotdeauna bineveniți).
⊕ Includeți deserturi făcute în casă de 2-3 ori pe săptămâna pentru a evita consumul dulciurilor din comerț.
⊕ Includeți sărbătorile și ocaziile speciale de care trebuie să țineți cont.
⊕ Luați în calcul ideea unui premiu săptămânal câștigat de cea mai bună idee/cel mai creativ meniu/cel mai sănătos deșert etc.
⊕ Gătiți și mâncați cât mai des ÎMPREUNĂ.
⊕ Asigurați-vă că au abilitățile de care sunt capabili pentru vârsta lor.
⊕ Instruiți-i cum să citească și să urmeze o rețetă
Subliniați importanța planificării meniului împreună. Explicați impactul pe care mâncarea sănătoasă, economisirea de timp și bani și reducerea stresului îl poate avea asupra familiei și de ce aveți nevoie de ajutorul lor pentru a obține succesul.
Cu timpul, vor ajunge să înțeleagă și să aprecieze toată pregătirea care implică planificarea meselor, iar timpul tău va merită din plin!
Dacă vrei să afli mai multe despre ‘meal planning’ sau Planificare Meselor poți folosi link-ul de mai jos pentru a te înscrie la un nou webinar organizat de FITOCRACY (www.fitocracy.ro).
Link de participare
Larisa Petrini este Health Coach certificat international de doua dintre cele mai importante scoli din Statele Unite (Institute for Integrative Nutrition din New York si Cornell University), fondator Bodyology si ambasador Jamie Oliver pentru Food Revolution, in Romania.
Află mai multe de la experta în nutriție și sănătate, Larisa Petrini.