fbpx

Avocatul Poporului atacă la CCR legea care acordă burse de merit elevilor cu medii sub 5 și deținuților

foto: avp.ro

Legea burselor elevilor, în baza căreia elevii cu medii sub 5 au primit burse de merit, este atacată de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională a României (CCR). Legea „deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de bursă de merit”, arată instituția. Formula de calcul din noua lege a Educației a permis acordarea burselor de merit elevilor cu medii de 1,97 și chiar deținuților din penitenciare

Avocatul Poporului susține că exprimarea „mimim 30% din elevii din fiecare clasă” nu respectă principiul previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice, potrivit News.ro.

Instituția a formulat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la art 108, alin 12, lit a din Legea 198/ 2023 a învăţământului preuniversitar. Textul atacat prevede: „(12) Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei, după cum urmează:

a.   bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin metodologia-cadru”.

În sesizare se precizează că „dispoziţiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice (…) context în care cnsderăm că legea criticată nu reglementează previzibil şi accesibil acordarea burselor de merit pentru performanţă şi nu respectă criteriile de previzibilitate şi accesibilitatespecifice unui act normativ.”

Potrivit Avocatului Poporului, legea „deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de de bursă de merit”. Avocatul poporului afirmă, de asemenea, că evaluarea elevilor, care se face prin note, înseamnă şi o selecţie. „Selecţia presupune identificarea celor mai buni prin intermediul notării”, se mai arată în sesizare, potrivit News.ro.

Avocatul Poporului mai reclamă faptul că selecţia elevilor trebuie să se facă după criterii clare ”şi nu după simpla apartenenţă la un procent de elevi”. Potrivit sesizării, acordarea buseri pentru minim 30% dintre eledvii din fiecare clasă ”determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”.

Ministra Educației, Ligia Deca a anunţat la finalul anului trecut, la prezentarea rezultatelor testelor PISA, că va fi introdus un prag de medie pentru bursele de merit în 2024, fără să specifice o dată. Totodată, va apărea o nouă bursă pentru susţinerea copiilor care învaţă mai bine decât colegii lor. Bursa de rezilienţă va premia progresul unui copil și se va acorda doar primilor 30% din clasa si cu media mai mare de 7. Bursa de reziliență va fi mai mică decât cea de merit.

Declarațiile Ligiei Deca au venit după ce mass-media a prezentat mai multe cazuri în care elevi cu medii de 1,97 și deținuți din penitenciare au obținut burse de merit în cuantum de peste 400 de lei pe lună, conform noii formule de calcul de acordare a acestora din noua lege a învățământului.

Burse de merit pentru deținuții care își continuă studiile

Un nou „record”: bursă de merit pentru un elev cu media 1,97

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.