fbpx

Universitățile din Afganistan s-au redeschis doar pentru bărbați

foto: Wakil Kohsar / AFP

Universităţile din Afganistan s-au redeschis după o perioadă îndelungată, însă doar bărbații s-au putut întoarce la cursuri. Interzicerea accesului în universitate este una dintre numeroasele restricţii ale drepturilor femeilor impuse de către talibani după revenirea lor la putere, în august 2021, relatează AFP, preluată de News.ro.

La sfârşitul anului 2020, ministrul Învătămâtului Superior a anunţat că univesităţile le sunt închise femeilor, pe motiv că studentele nu respectă codul vestimentar în vigoare – care le obligă să poarte vălul integral, ca să le acopere în întregime corpul şi faţa – şi că nu sunt însoţite de către un „mahram”, un însoţitor bărbat adult din familia lor.

„Am inima sfâşiată să-i văd pe băieţi ducându-se la universitate, în timp ce noi rămânem acasă. Aceasta este o discriminare sexuală totală a fetelor, pentru că islamul ne permite să ne continuăm studiile superioare şi să facem parte din societate”, a declarat Rahela, în vârstă de 22 de ani, pentru AFP.

Instituţiile universitare au adoptat însă noi reguli după revenirea la putere a talibanilor, menită să separe fetele de băieţi în timpul cursurilor. Femeile puteau, astfel, să asiste la cursuri susţinute numai de profesoare sau de bărbaţi în vârstă.

„Doare să vezi că mii de fete sunt private de educaţie în zilele noastre. Încercăm să rezolvăm această problemă discutând cu profesorii şi alţi studenţi, să existe un mijloc prin care băieţii şi fetele să poată studia şi progresa împreună”, spune un student la informatică, la Universitatea din Herat, Haseeb Habibzadah.

Mai mulţi oficiali talibani spun că interzicerea de a studia impusă fetelor este doar temporară, însă nu au prezentat un calendar în care să se precizeze când va fi ridicată. Şcolile din ciclul secundar le sunt închise fetelor de un an şi jumătate.

Autorităţile au prezentat numeroase scuze pentru a justifica această închidere, argumentând că nu există suficienţi profesori sau bani sau că şcolile vor fi redeschise după ce va fi elaborat un program islamic de învăţământ. În realitate, unii oficiali talibani recunosc că liderul suprem al mişcării, Hibatullah Akhundzada, şi clerici ultraconservatori care-l consiliază rămân profund sceptici faţă de educaţia modernă, potrivit sursei citate.

Intezicerea de a studia a fost un şoc pentru afgane care, cu mai puţin de trei luni mai înainte au dat examene de admitere la universitate. În pofida promisiunilor de a fi mai flexibili, talibanii au revenit la o interpretare rigoristă a islamului, care le-a marcat primul regim (1996-2001) şi şi-au multiplicat măsurile represive impuse femeilor.

Femeile au fost excluse din numeroase locuri de muncă publice sau sunt plătite mizerabil pentru a rămâne acasă. Ele nu au dreptul să călătorească fără să fie însoţite de către o rudă bărbat şi sunt obligate să se acopere în întregime atunci când ies din casă. În noiembrie, talibanii le-au interzis intrarea în parcuri, săli de sport şi băi publice.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres denunţa, în ianuarie, în Consiliul de Securitate al ONU, „atacuri sistematice fără precedent ale femeilor şi fetelor” afgane, care creează un „apartheid bazat pe gen”. Comunitatea internaţională a legat recunoaşterea regimului taliban şi acordarea de ajutoare umanitare şi financiare – de care Afganistanul are o nevoie absolută – de respectarea de către talibani a drepturilor omului şi mai ales de respectarea drepturilor femeilor de a fi educate şi de a munci.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.