fbpx

Strategii destinate îmbunătățirii calității vieții

Dr. Cristina Tomescu 

Medic Specialist Cardiologie, Științe Nutriționale și Medicină Ortomoleculară

Calitatea vieții este unul din cele mai importante lucruri pentru care omul trebuie să fie preocupat pe termen lung. Îmbunătățirea calității vieții, indiferent de etapa de vârstă traversată, implică eforturile și atenția asupra sănătății fizice și mentale.

Cele mai importante strategii destinate îmbunătățirii calității vieții sunt alimentația corectă, sănătoasă, exercițiul fizic regulat (în limita tolerabilității) și managementul stresului.

O alimentație corectă presupune o proporție echilibrată între macro- și micronutriente precum și un aport energetic corelat cu vârsta și nivelul de activitate, ambele suprapuse peste eventualele comorbidități.

Macronutrientele sunt reprezentate de: glucide (hidrați de carbon), proteine și lipide (grăsimi).

Micronutrientele sunt reprezentate de vitamine, minerale și oligoelemente (Seleniu, Zinc, Iod, etc).

Nu întotdeauna însă alimentația singură poate acoperi necesarul energetic și nutrițional al organismului aflat în diferite faze de evoluție.

Un aspect deosebit al calității vieții este vitalitatea. Vitalitatea implică în mod indirect producția de energie indispensabilă desfășurării tuturor proceselor din organism. Producția de energie are loc preponderant la nivelul mitocondriei sub forma moleculei de ATP (Adenosine-Tri-Phosphate).

Mitocondria mai este denumită și “fabrica de energie‘’ a celulei, întrucât la nivelul ei din substanțele nutriționale provenite din alimentație are loc producția de energie.

Pentru producția mitocondrială de energie pe lângă macro-și micronutriente este necesară prezența oxigenului și a altor cofactori, ca de exemplu coenzima Q10. Primar, coenzima Q10 joacă rol de cofactor în lanțul respirator mitocondrial (fosforilarea oxidativă), lanț prin care se produce mai mult de 95% din energia necesară funcționării noastre zilnice.

Suplimentar, coenzima Q10 este un puternic antioxidant și un ‘’măturător‘’ al radicalilor liberi nocivi care pot leza celulele sănătoase. În acelasi timp coenzima Q10 este un remediu capabil să asigure reutilizarea altor antioxidanți (de exemplu vitamina C sau E) consumați în timpul reacțiilor din organism. Grație coenzimei Q10 antioxidanții consumați poti fi reciclați, putând fi reutilizați ulterior.

În absența coenzimei Q10 formarea de energie nu este posibilă iar celula moare. Celulele distruse nu se mai refac, locul lor fiind luat de țesut conjunctiv nefuncțional.

Organismul uman (tânăr) sănătos este capabil de o sinteza internă suficientă de coenzima Q10. Alimentația aduce aproximativ 3-5 miligrame de coenzima Q10 pe zi. Coenzima Q10 se găsește în cantități mici în produsele de origine animală, în special în organe (inimă, ficat). De altfel, coenzima Q10 a fost izolată din mitocondriile unei inimi bovine, de către Prof. Fred Crane de la Universitatea Wisconsin din USA, în 1957.

Producția endogenă de coenzima Q10 scade pe măsură ce înaintăm în vârstă, scădere observabilă cel mai evident în jurul vârstei de 40 ani.

În plus, producția de coenzima Q 10 este insuficientă în situațiile de boală, utilizarea anumitor medicamente, nutriție imperfectă, consum exagerat de alcool, fumat, obezitate, stres.

Un studiu suedez publicat în 2013 în Jurnalul Colegiului American al Cardiologilor (JACC) a arătat că administrarea combinată și pe termen lung de Coenzima Q10 si Seleniu organic (SelenoPrecise) a scăzut mortalitatea cardio-vasculară și a contribuit la îmbunătățirea calității vieții unui grup de pacienți vârstnici. Această combinație a fost aleasă ținând cont de faptul că producția de coenzima Q10 scade pe măsura înaintării în vârstă iar oligoelementul Seleniu intră în componența a numeroase enzime printre care și Thioredoxin Reductasa1, care ajută la regenerarea Coenzimei Q10.

 

Studiul s-a numit KiSel-10 și a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia. Cardiologul Urban Alehagen împreună cu echipa sa au arătat că administrarea combinată și pe termen lung de Seleniu organic și Coenzima Q10 la un grup de persoane vârstnice contribuie la scăderea mortalității cardiovasculare prin îmbunătățirea funcției de pompă a inimii și prin scăderea nivelurilor biomarkerului cardiac N-terminal proBNP (biomarker al tensionării peretelui celulelor mușchiului cardiac).

Studiul s-a derulat pe o perioadă de 5 ani și a constat în administrarea combinată de 200 micrograme de Seleniu organic (drojdie cu Seleniu) și 200 mg de coenzima Q10 sub formă de Bio-Quinon Q10. Rezultatele obținute prin analizarea probelor de sânge și prin ecografie Doppler cardiacă au arătat că atât mortalitatea de cauză cardio-vasculară cât și mortalitatea totală au fost mai scăzute în grupul care a primit combinația Seleniu organic și Coenzima Q10.

În situațiile unor concentrații scăzute de coenzima Q10 administrarea unor suplimente nutriționale de calitate (demonstrată prin studii științifice făcute pe subiecți umani) aduce mari beneficii stării de sănătate.

Rubrică susținută de Pharmanord.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.