fbpx

”Știu”, ”Știu să fac”, ”Știu să simt”, ”Știu să fiu”, ”Fac”- cele cinci componente din Educația privind schimbările climatice propuse de Administrația Prezidențială

Photo 18812872 © Tamara Bauer | Dreamstime.com

Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile” a fost lansat în dezbatere publică, astăzi, de Administrația Prezidențială.

Modelul de competență dezvoltat pentru raport face referire la cinci componente: cunoștințe („știu”), abilități („știu să fac”), atitudini („știu să simt”), valori („știu să fiu”) și comportamente („fac”). 

Potrivit autorilor documentului, rezultatele învățării se vor încadra într-un continuum care pornește de la „ceea ce știu elevii” în urma activităților educaționale, continuând cu „ceea ce cred și simt elevii”, „ceea ce au și pot face”, „ceea ce fac” și „ceea ce schimbă” elevii. Acest șir neîntrerupt al învățării pornește de la punctul în care elevul este implicat în proces și ajunge până la a influența procesul.

„Ceea ce știu elevii” reprezintă o achiziție de cunoștințe tematice, specifice acestui tip de educație: componente ale mediului natural, factori destabilizatori ai mediului natural, dezvoltare durabilă, sustenabilitate, schimbări climatice etc.
„Ceea ce cred elevii” reprezintă o achiziție nouă sau dezvoltarea unui set de atitudini și, pe termen lung, valori: responsabilitate, reziliență față de problemele de mediu și impactul acestora, conștientizarea justiției sociale și de mediu prin înțelegerea impactului individual și al sistemelor. Această etapă a învățării este esențială pentru tranziția de la cunoștințe la acțiune.
„Ceea ce au și pot face elevii” reprezintă ansamblul de cunoștințe, atitudini și valori dezvoltate de elevi, care contribuie la capacitatea acestora de a acționa. Educația privind schimbările climatice și mediul nu poate fi o materie „despre” și de „pregătire pentru viitor”, ci un subiect bazat pe acțiune pentru acum și pentru viitor.
„Ceea ce fac elevii” reprezintă setul de cunoștințe, abilități, atitudini și valori puse în practică – participarea la viața comunității, acțiunea pentru protejarea mediului natural, acțiunea la nivelurile individual, grup (în familie și în afara ei), școală (ca organizație care învață), comunitate locală, națională și internațională din care fac parte. Copiii și tinerii identifică probleme, propun soluții, contribuie la însănătoșirea mediului social și natural din care fac parte, fac solicitări, răspund solicitărilor, sunt cetățeni activi și membri responsabili ai propriilor comunități școlare sau locale.
„Ceea ce schimbă elevii” reprezintă impactul pe care acțiunile lor îl au în comunitățile din care fac parte (familie, școală, comunitate locală) și reprezintă schimbările ce au loc prin contribuțiile acestora. Copiii și tinerii identifică probleme pentru care pot veni cu soluții, începând de la nivel micro – clasa, școala, casa, grupul de prieteni, comunitatea școlară sau comunitatea locală, putând astfel 37/141 contribui la schimbarea de politici, proceduri sau cutume care țin de cultura organizațională.
Printre valorile, comportamentele și atitudinile pe care le vizează educația privind schimbările climatice și mediul se numără:
▪ Empatia, conexiunea cu natura; grija și compasiunea pentru toate formele
de viață;
▪ Respectul, interesulși aprecierea față de natură și serviciile pe care le oferă
oamenilor;
▪ Responsabilitatea privind utilizarea resurselor naturale;
▪ Responsabilitatea în gestionarea propriilor decizii cu impact asupra
mediului și climei, inclusiv în comportamente de consum cotidiene;
▪ Implicarea în rezolvarea problemelor de mediu și climă;
▪ Participarea și responsabilitatea civică.
Propuneri de măsuri:
i. Includerea în Școala Altfel a unor activități orientate spre schimbări climatice și mediu. Introducerea unei săptămâni suplimentare dedicate sub denumirea Săptămâna Verde privind schimbările climatice și mediul, începând cu anul școlar 2022/2023. Activitățile se vor baza pe învățarea aplicată despre climă și mediu. Pe parcursul acestei săptămâni se pot organiza diverse activități practice, evenimente, competiții, vizite, dezbateri, întâlniri cu cercetători, ONG-uri etc., în afara clasei (muzee, centre de cercetare, stații meteo etc.) și, în special, în natură. Săptămâna Verde va oferi și un prilej de a atinge obiective educaționale legate de știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM), de asemenea de interes crescut.
ii. Completarea programelor școlare de biologie, geografie, științe etc. (pentru ciclul primar, gimnaziu, liceu) cu noțiuni de schimbări climatice și mediu.
iii. Introducerea unei discipline dedicate educației privind schimbările climatice și mediul pe parcursul unui an școlar, pentru fiecare ciclu (clasa a III-a, a VIIa și a XI-a).
Se recomandă alegerea acestei discipline în categoria Opțional integrat la nivelul mai multor arii curriculare.
iv. Elaborarea și extinderea unor cursuri opționale cu accent pus pe schimbări climatice și mediu spre noi beneficiari.
v. Promovarea de exemple de bune practici educaționale privind schimbările climatice și mediul deja pilotate (de către ONG-uri, anumite școli etc.).
vi. Dezvoltarea la nivel național a unei rețele de formatori.
vii. Formarea inițială și continuă a cadrelor didactice pentru a se putea angaja în educația formală și non-formală privind schimbările climatice și mediul.
viii. Amenajarea / îmbunătățirea mediului de învățare, inclusiv dotarea aferentă studiului științelor aplicate, noilor tehnologii.
ix. Dotarea școlilor cu laboratoare în aer liber (sere, pepiniere, microferme etc.)
x. Participarea școlii la rețele specifice, la inițiative / programe / proiecte, inclusiv internaționale.
xi. Dezvoltarea parteneriatelor la nivel local, național și internațional care să implice elevi și cadre didactice în proiecte și activități care contribuie la dezvoltarea competențelor vizate.
xii. Evaluarea rezultatelor programului / măsurilor propuse la fiecare 2 ani (odată cu raportările pentru ACE).
Raportul este disponibil, integral, aici.
Sursă imagine: https://www.dreamstime.com/stock-photography-earth-care-image18812872

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.