fbpx

Școală spectaculoasă, într-o comună din Bihor. Primăria: E cea mai modernă din România

O școală gimnazială publică din comuna Căbeşti, județul Bihor, a devenit spectaculoasă după ce primăria a investit în modernizare fonduri din bugetul local și din programe guvernamentale. Școala, inspirată din comuna Ciugud, județul Alba, este cea mai modernă din România, potrivit primăriei. Elevii au table digitale, aici învață să cânte la diverse instrumente, gratuit, iar de anul acesta au cinema în aer liber și un spațiu de joacă nou.

Modernizarea școlii a demarat în urmă cu trei ani, începând cu reabilitarea clădirii și dotarea acesteia cu echipamente digitale de ultimă generație și mobilier. Anul acesta s-a încheiat transformarea curții într-un spațiu atractiv pentru mișcare. Mai mult, lângă școală se află în contrucție o sală de sport și urmează să fie construit și un teren de sport sintetic multifuncțional.

 

Localnicii sunt impresionați de realizările de la școala din comună, mărturisind primarului că nu și-au imaginat că poate fi făcut așa ceva la ei: „vedeam doar la televizor lucrurile astea”.

„Mulți mi-au spus că nu credeau că e posibil așa ceva la ei în comună. Prin proiectele acestea reușite am o satisfacție personală, dar vreau să le arăt și altora că se poate. Dacă suntem serioși și gestionăm cum trebuie resursele pe care le avem, e posibil să facem minuni”, a declarat, pentru Educație Privată, primarul Corina Ene.

Energia se consumă în aer liber

 

Curtea, inaugurată la începutul acestui an școlar, a fost amenajată cu gazon și tartan. Aici, sub un nuc bătrân, a fost amplasat un mini amfiteatru destinat cursurilor în aer liber. Tot în aer iber a fost realizat și un cinematograf, unde elevii pot urmări filme documentare, și au fost montate echipamente specifice locurilor de joacă pentru copii.

„Mai este și o minigrădină japoneză. Mi-am dorit ceva din cultura japonezilor, recunoscuți pentru organizare, curățenie și sistemul educativ”, mai spune Corina Ene, primarul comunei Căbești.

1,4 milioane de lei au fost investiți din bugetul local pentru realizarea spațiului exterior de la școală.

Comuna „smart” Ciugud, sursă de inpirație

 

În 2022, copiii din comuna bihoreană au început școala într-o clădire reabilitată complet, în urma unui proiect inspirat din comuna Ciugud, județul Alba, cunoscută la nivel național pentru digitalizare. În urma unei investiții de aproximativ 1,8 milioane de lei prin PNDL 2 și 500.000 de lei din bugetul local al comunei Căbești, activitățile se desfășoară în nouă săli de clasă, aflate la parter și etaj. 105 elevi, din ciclurile primar și gimnazial, învață aici.

Înainte de reabilitare, copiii mergeau la cursuri în clădirea primăriei şi a grădiniţei, în două schimburi. Începând de anul trecut, tablele clasice au fost înlocuite cu table smart, există tehnologie nouă și soft-uri, iar mobilierul a fost înlocuit. Mai mult, copiii urmează cursuri de muzică gratuit, având la dispoziţie o pianină clasică și una digitală, tobe, saxofon, chitară, vioară și fluiere.

 

„Înainte de a fi primar, am căutat exemple pozitive în administrația locală și am găsit realizările de la Ciugud. Pe Google, așa cum căutăm orice în ziua de astăzi. După ce am devenit primar, în 2020, m-am deplasat la Ciugud și acum am o relație profesională bună cu domnul primar Gheorghe Damian. Este un om cu viziune, care se inspiră în timpul vizitelor pe care le mai organizează Asociația Comunelor. Spre exemplu, am fost în Norvegia și în program aveam vizite doar la primării și spații multifuncționale, iar domnul primar le-a rugat pe gazde să ne ducă să vedem și școala lor”, a declarat, pentru Educație Privată, primarul Corina Ene.

Următorii pași: sală și teren de sport multifuncțional

 

În prezent, la Căbeși se construiește o sală de sport cu o suprafață desfășurată de 1.270 mp, care va putea găzdui, pe lângă orele de sport, și activități recreative sau competiții sportive de nivel local și județean. Investiția, in valoare de 9,5 milioane de lei, seste finanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții.

Parterul sălii este dedicat elevilor și activităților sportive, iar la etaj va fi gradena pentru spectatori. Aceasta va putea găzdui până la 102 persoane în timpul competițiilor de la nivel local. Elevii și profesorii vor avea la dispoziție vestiare moderne, prevăzute cu grupuri sanitare și dușuri, și va fi amenajat un spațiu pentru cabinetul de prim-ajutor.

„Anul viitor construim lângă ea un teren sintetic multifunctional. Baza sportivă va fi legată de curtea școlii, pentru că îmi doresc să fie folosită, nu să o facem doar ca să bifăm un proiect”, a concluzionat Corina Ene, primarul comunei Căbești.

Școală Bihor școală Bihor

sursa foto: Primăria comunei Căbești

1 comment

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.