fbpx

Primăria comunei Ciugud: Dacă de fapt sistemul de evaluare din România este greșit?

Primăria comunei Ciugud, localitate în care funcționează prima școală ”smart” din mediul rural din România, transmite, în urma rezultatelor de la Evaluarea Națională, că sistemul românesc de testare ar putea fi unul greșit.

20% dintre elevii din Ciugud au avut media sub 5 la acest examen.

”Oameni buni, terminați cu prostiile! În orice sistem educațional SĂNĂTOS aceasta este NORMALITATEA. E normal să existe elevi de 10, la fel cum este normal să existe și elevi de 4. Rezultatele de la examen ar trebui să ne dea de gândit dintr-o altă perspectivă: dacă de fapt sistemul de evaluare este greșit? Spunem asta cu gândul la faptul că unul dintre elevii care au luat sub 5 la Evaluarea Națională a reușit anterior performanța să treacă cu 10 probele de aptitudini la un liceu vocațional”, afirmă instituția.

Astfel, putem spune că un copil care a luat sub 5 la Evaluarea Națională NU este un elev prost, ci este un elev care a fost evaluat prost în cadrul unui sistem de evaluare învechit și greșit.

În România există un sistem de evaluare tip malaxor, în care se aruncă toți elevii, fără să se țină cont de faptul că au înclinații spre domenii diferite. Performanța în educație se traduce în note obținute prin memorarea mecanică a unor informații, deși ar trebui să însemne competențele reale acumulate de elev în școală și, mai apoi, în liceu.
Dar cum evaluăm competențele reale ale elevilor? Pot fi evaluate aceste competențe prin examenele actuale din sistemul educațional românesc? Răspunsul este clar NU.
Soluția ar fi evaluări diferite, în funcție de domeniile în care doresc să studieze elevii, precum: tehnic, vocațional, real sau uman. Astfel, ar trebui evaluate cunoștințele și competențele acumulate pentru domeniul în care se va pregăti.
În prezent, în România, toți elevii trebuie să treacă prin același sistem de Evaluare Națională, indiferent de profilul ales, iar sistemul presupune evaluarea la Limba Română și la Matematică.
Spre exemplu, la Evaluarea Națională, un elev nu a reușit să o caracterizeze pe Lia, personajul lui Ioan Slavici. Apropo, ca o paranteză, câți dintre cei care citesc aceste rânduri sau cei care își dau frecvent cu părerea despre școala românească știu cine este Lia? 😉”, transmite Primăria Ciugud.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.