fbpx

Salvați Copiii: 16,81 % dintre copiii de 15 ani nu merg la școală

Copiii români sunt victime directe ale sărăciei: 16,81 % dintre copiii de 15 ani nu merg la școală, de aproape şase ori mai mult faţă de media UE, afirmă organizația Salvați Copiii.

Comunicatul, integral:

Festivalul Brazilor de Crăciun asigură accesul la şcoală pentru copiii vulnerabilizaţi de sărăcie şi război

Florentina are 16 ani şi până la 12 ani nu a mers niciodată la şcoală. Cu ajutorul Salvaţi Copiii România, Florentina a fost înscrisă în programul A Doua Şansă şi a fost ajutată să recupereze anii pierduţi. Astfel a reuşit, la sfârşitul fiecărui an şcolar, să absolve doi ani într-unul singur. Anul acesta s-a înscris în clasa a VIII-a şi este din ce în ce mai încrezătoare în forţele proprii.

– 95% dintre familiile cu copii, beneficiari ai programelor Salvaţi Copiii România, se află în situaţia de a nu putea acoperi nevoi de bază, pe fondul crizei socio-economice;
– Peste un sfert (26,2%) dintre copiii României cresc în locuinţe fără toaletă, un procent similar (25,6%) neavând nici acces la baie sau duş în interiorul locuinţei.
– Graţie celor 21 de ediţii ale Festivalului Brazilor de Crăciun, 144.627 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integraţi educaţional şi pentru a se preveni abandonul şcolar.

Copiii români au fost cei mai vulnerabilizaţi de criza socială din ultimii ani, riscul de sărăcie şi excluziune socială în rândul lor crescând cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce pentru adulţi a scăzut cu 1,2 puncte procentuale, potrivit datelor oficiale Eurostat. Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra fenomenului cronic al sărăciei educaţionale: procentul adolescenţilor români necuprinşi în educaţie este de 11,35% în cazul celor de 14 ani, media UE fiind de doar 2,17, şi urcă la 16,81 % în cazul celor de 15 ani (2,88 media UE) şi la 19,26% în cazul celor de 16 ani (5% media UE). Lor li se adaugă copiii vulnerabilizaţi de război, nevoiţi să-şi abandoneze casele din Ucraina şi să se refugieze în România. În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii şi-a intensificat în anul 2022 programele de prevenire a abandonului şcolar, reintegrare şcolară şi sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei şi ale războiului şi dedică cea de-a 22-a ediţie a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru accesul egal la educaţie al acestor copii.

Astfel, pe parcursul anului 2022:
– Echipele Salvaţi Copiii România, aflate în prima linie încă din prima zi a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, au acordat asistenţă umanitară complexă pentru aproape 220.000 de refugiaţi ucraineni, peste jumătate dintre ei fiind copii. O parte dintre aceştia sunt deja incluşi în programul educaţional special, în care învaţă potrivit programei ucrainene, cu pedagogi de limbă ucraineană, luând în acelaşi timp lecţii de limba română;

– 12.000 de copii din medii socio-economice precare au beneficiat de sprijin direct în programul de prevenire a abandonului şcolar astfel: 4.345 de copii au fost integraţi în activităţi de tip Şcoala după Şcoală şi Educaţie remedială; 7.145 de copii au beneficiat de sprijin educaţional şi social pentru a-şi continua studiile; 360 de copii au beneficiat de suport în programul Grădiniţe Estivale; 150 de copii au fost reintegraţi prin programul A Doua Şansă;

– 24.400 de copii au beneficiat de servicii educaţionale îmbunătăţite, ca urmare a formării cadrelor didactice (100 de specialişti formaţi), dotării şcolilor cu tehnologie, materiale educaţionale şi asigurării transportului la şcoală al copiilor (40 de şcoli).
Robert are 9 ani şi este în clasa a III-a, un copil greu încercat. Tatăl lui este în comă, cu şanse minime de supravieţuire, iar mama este recăsătorită şi nu-şi permite să-l îngrijească. Aşa se face că Robert este crescut doar de o bunică a cărei grijă majoră este ca băiatul să înveţe. În ciuda precarităţii socio-economice din familie, Robert este un elev bun, se străduieşte să înveţe foarte bine, anul trecut a fost chiar premiant. Vine zi de zi la Centrul Educaţional şi ar vrea tare mult să petreacă tot cu noi şi Crăciunul.

De-a lungul celor 21 de ediţii, prin intermediul Festivalului Brazilor de Crăciun au fost colectate fonduri în valoare de peste 7 milioane de euro, iar 144.627 de copii din medii sociale precare au primit ajutor pentru integrarea socio-educaţională. Pentru cea de-a 22-a ediţie, designeri şi artişti români au creat brazi unicat, care vor fi licitaţi în seara de 9 decembrie, în cadrul unei Gale organizate în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României.

„Sărăcia afectează în mod direct dreptul copiilor la educaţie şi la un viitor mai bun, iar lucrul acesta e cât se poate de concret: un copil vulnerabil nu este alimentat corespunzător, se îmbolnăveşte din cauza condiţiilor precare de trai şi abandonează şcoala. Este o realitate dramatică, pe care încercăm să o corectăm prin programe complexe de reincluziune şcolară, de sprijin educaţional şi de asistenţă socială. La toate ediţiile de până acum, Festivalul Brazilor de Crăciun a reuşit să fie un adevărat pol al solidarităţii sociale.”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

„Unul dintre cele mai rodnice parteneriate ale MNAR este cel cu organizaţia Salvaţi Copiii. Oferim cadrul pentru o excepţională expoziţie de artă contemporană cu caracter caritabil dar şi programe educative desfăşurate la muzeu pe tot parcursul anului pentru copiii şi tinerii aflaţi în grija acestei asociaţii. Considerăm, alături de conducerea Asociaţiei Salvaţi Copiii, că educaţia şi cultura fac parte din nevoile fundamentale ale fiinţei umane”, a adăugat Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României.

Prin parteneriatul dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Salvaţi Copiii, s-au facilitat, în anul 2022, 749 de vizite din partea copiilor sprijiniţi de Salvaţi Copiii, sub formă de ateliere, unui copil oferindu-i-se posibilitatea de a participa la 3 ateliere, cu durata de 2 ore, pe teme diverse.

Copiii şi-au exprimat bucuria şi admiraţia faţă de ceea ce au văzut, fiind dornici să revină şi să aibă parte de experienţe similare. Pentru mulţi dintre ei a fost prima oară când au vizitat Muzeul Naţional de Artă al României şi au luat contact cu arta. Colaborarea va continua pe parcursul anului 2023.

Graţie celor 21 de ediţii ale Festivalului Brazilor de Crăciun, educaţia s-a transformat în şansă reală şi putere, astfel:

– 86.345 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integraţi educaţional şi pentru a se preveni abandonul şcolar;

– 43.799 de copii au fost incluşi în programul Şcoala după Şcoală şi educaţie remedială;

– 9.709 de copii au participat la Grădiniţele Estivale;

– 4.774 de copii au fost recuperaţi educaţional, prin programul A Doua Şansă.

– 102 biblioteci şcolare au fost dotate cu 76.000 de cărţi.

Maya a venit la Centrul educaţional Salvaţi Copiii pentru că Vio, prietena ei, venea la centru încă din anii de pandemie. Iar Vio mereu se descurca perfect la şcoală! Din februarie 2021, Maya este prezentă zilnic în programul Şcoala După Şcoală. Timidă, cu voce abia auzită, evita la început să răspundă, de teamă că nu ştie cel mai bine. Treptat, a căpătat încredere şi vocea ei a început să răsune în clasă. Educaţia i-a dat putere.

FESTIVALUL BRAZILOR DE CRĂCIUN, UN FOND DE SOLIDARITATE PENTRU COPII
Pe fondul crizei sociale care pune copiii vulnerabili în situaţii ridicate de risc, Organizaţia Salvaţi Copiii România organizează cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Brazilor de Crăciun, fondurile colectate constituind sprijin direct pentru accesul la educaţie al copiilor aflaţi în situaţii socio-economice vulnerabile. Un program special de integrare socio-educaţională a copiilor refugiaţi din Ucraina a fost inclus pe agenda Festivalului, cel mai mare eveniment de caritate al anului.

Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc în data de 9 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României.

Creatorii care au creat anul acesta brazi unicat sunt:
Ştefan Câlţia & Mihaela Glăvan, Doina Levintza, Miruna Bălaşa & Endorphin Lab, Arina Bican & Galeria Kulterra, Nicu Bocancea & Florăria Iris, Irina Dragomir, Gheorghe Fikl & artMoves, Lemon Interior Design & Summer Well, Omid Ghannadi & Victor Firan, Simona & Gabriel Gherasim – Gallantique Boutique, Laura Hîncu, Ana Mohonea & Maria Mohonea – Architectural Christmas, Dhaniel Nora & SEPHORA, Adela Pârvu, cu sprijinul DYPETY.RO & Eglo România, Mihai Popescu &Twins Studio, Studium on Space, cu sprijinul Lisa & Co, Iulia Totoianu & Libris.ro, Răzvan Luca & UNTOLD, Măriuca Istrătescu şi elevii Liceului George Coşbuc & Dhaniel Nora. Acestora li s-a alăturat Salvaţi Copiii, cu sprijinul Ştefaniei Mircea.

Sponsorii care şi-au anunţat până acum sprijinul pentru ediţia 2022:
Diamond: Catena, Deutek, Kultho Forever Diamonds

Platinum: BCR, Kaufland România, MOL România, Renovatio, Smart Soft Power
Gold: Banca Transilvania, Beautik Haute Parfumerie, Clifford Chance Badea, Garanti Bank, Mastercard, NHood România, One United Properties, SKY XS Aircargo, Viatris, Wienerberger

Silver: Alumil, Austria Card, CIT ONE, Dexion România, INFORM, Macromex, Maresi Foodbroker, Maviprod, Oscar Downstream, PEPCO România, ASSA ABLOY.

Comitetul de organizare: Florentina Costea, Andreea Nicoleta Deliu-Pasol, Omid Ghannadi, Cristian Hordilă, Amalia Năstase, Dhaniel Nora, Andreea Raicu, Gabriela Alexandrescu.

CONTEXT
– Peste un sfert (26,2%) dintre copiii României cresc în locuinţe fără toaletă, un procent similar (25,6%) neavând nici acces la baie sau duş în interiorul locuinţei, potrivit datelor furnizate de ultimul barometru Eurostat. Mai mult, la nivelul anului 2021, 1 din 10 familii din România nu îşi permitea să menţină locuinţa încălzită în mod adecvat, iar incidenţa creşte în cazul familiilor cu trei sau mai mulţi copii – 13,3% sunt în situaţia de a nu-şi permite o încălzire adecvată a locuinţei.

– Riscul de sărăcie sau excluziune socială afectează de peste trei ori mai mult familiile care locuiesc în oraşele mici sau în mediul rural: astfel, la nivelul anului 2021, rata acestui indicator atingea pragul de 16,1% în marile oraşe, în timp ce, în urbanul mic (oraşe mici şi suburbii) rata a fost de 30,7%, iar în mediul rural peste jumătate din locuitori (50,1%) se confruntau cu riscul de sărăcie sau excluziune socială (Eurostat).

– Majoritatea covârşitoare (95%) a familiilor vulnerabile se află în situaţia de a nu putea acoperi nevoi de bază, cum ar fi medicamente sau consultaţii medicale pentru o problemă de sănătate a copilului, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, facturile cu utilităţile locuinţei (curent electric, gaze, telefonie, internet), cheltuieli legate strict de educaţia copiilor (transportul copiilor între casă şi şcoală, rechizite, manuale), pe fondul crizei socio-economice. Datele celei mai recente anchete realizate de Salvaţi Copiii România arată că 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocaţii, indemnizaţii, burse şi ajutoare sociale); pentru mai mult de 1 din 10 gospodării (12%) aceste beneficii reprezintă unica sursă de venit. Organizaţia Salvaţi Copiii România consideră că este imperios necesar ca autorităţile să identifice şi să implementeze de urgenţă măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiţi factori de vulnerabilitate: 41,5% dintre copiii din România, adică 1,5 milioane de copii, sunt afectaţi de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supravieţuirea sau un trai decent, de izolarea socială şi educaţională, de lipsa de acces la nutriţie în acord cu vârsta şi nevoile biologice ale copilului şi la servicii socio-educaţionale şi de sănătate de calitate.

Liliana Bibac-Moşneguţu, coordonator programe educaţionale Salvaţi Copiii România

*** Despre Salvaţi Copiii România
De 32 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societate şi autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.

Salvaţi Copiii şia asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 2.920.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.