fbpx

Reporter IS: Șefa ISJ Iași și alți profesori, suspectați că au obținut fraudulos titlul de Mentor

Publicația ReporterIS semnalează mai multe neconcordanțe în parcursul conform căruia 15 cadre didactice, printre care șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Luciana Antoci, au obținut titlul de Mentor.

Beneficiile acestei calități de profesor-mentor înseamnă, pe lângă statutul profesional special, și mai puține ore la clasă, dar și o creștere a veniturilor. 

Potrivit sursei citate, cei 15 apar în Registrul național al profesorilor mentori întocmit în noiembrie 2022, fără, însă, a fi dobândit această calitate. Au existat două modalități de a deveni mentor: fie printr-un concurs care a avut loc în 2012, fie prin absolvirea unor cursuri speciale. 

De unde apar suspiciunile semnalate de Reporter IS:

În octombrie anul trecut, Ligia Deca, ministrul Educației, a dat un Ordin pentru înființarea Registrului național al profesorilor mentori din învățământul preuniversitar. În noiembrie 2022, acesta a fost constituit. Din județul Iași au fost menționate 255 de nume. Surse din sistem au sesizat REPORTER DE IAȘI că cel puțin 15 profesori ieșeni au primit calitatea de mentor, deși nu se încadrau în condițiile de obținere.

Lista celor 15 – majoritatea lucrează în IȘJ, pe diferite poziții de inspector:

1) Luciana Antoci – limbă și comunicare;

2) Dumitru Cristescu – arte plastice;

3) Sorin Popovici – educație fizică;

4) Ramona Bojoga – limbă și comunicare;

5) Lăcrămioara Doncean – limbă și comunicare;

6) Sabina Manea – limbă și comunicare;

7) Irina Prodan – limbă și comunicare;

8) Mihai Zaharia – limbă și comunicare;

9) Cristian Pravăț – matematică și științe ale naturii;

10) Raluca Ungureanu – matematică și științe ale naturii;

11) Gabriela Condrea – nivel preșcolar/primar;

12) Otilia Ezaru – nivel preșcolar/primar;

13) Constantin Ilie – nivel preșcolar/primar;

14) Claudiu Popa – om și societate;

15) Nicoleta Crețu – matematică și științe ale naturii.

În dreptul acestora, este precizată modalitatea de acordare a calității de mentor: „decizie ISJ – Selecție cf. OMECTS nr. 5485/2011”. Pe românește: respectivii ar fi dat un concurs în primăvara-vara anului 2012. Dar, pe lista cu cei admiși și respinși la concursul din 15.06.2012, nu figurează deloc aceste 15 nume! Ceea ce înseamnă că nu au dat acest examen care este invocat drept criteriu de admitere în Registrul mentorilor. „A fost o sesiune unică. Concursul s-a dat având în spate o metodologie din septembrie 2011, un Ordin de ministru al lui Daniel Funeriu, a explicat un specialist.

Luciana Antoci, inspector școlar general, deci șefa IȘJ, a declarat, inițial, pentru ReporterIS, referindu-se la prezența sa în Registrul mentorilor:

„Din ceea ce îmi spuneți, este o eroare materială în întocmirea documentului, dar pentru că nu sunt în Inspectorat ca să verific, aştept datele de la colegii mei şi vă țin la curent!”, adăugând că „Eu am dobândit statutul de mentor în 2011, în baza unei decizii a ISJ, cu mențiunea că atunci eram profesor la Liceul de Informatică. Voi solicita verificări şi revin cu date! Evident că decizia, certificatul şi Foaia descriptivă a competențelor s-au eliberat în urma absolvirii unui curs”.

”Deci, Antoci a invocat un curs și nu concurs. Și nu din 2012, ci din 2011. Fiind în concediu, a cerut timp să lămurească situația”, notează jurnaliștii de la ReporterIS.

Citește ancheta, integral, pe ReporterIS.

1 comment

  1. Diogene spune:

    Nici mentorii și nici experții educaționali nu sunt ceea ce ar trebui sa fie.Un astfel de titlu ar trebui sa se obțină doar printr-un examen scris, fără condiționări de participare la cursuri cu credite.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.