fbpx

Q&A: Ce înseamnă sesizarea depusă la CCR de Iohannis pe tema legii referitoare la educația online

Sesizarea depusă de Klaus Iohannis la Curtea Constituțională (CCR) reprezintă un subiect de mare interes pentru mulți elevi, părinți și profesori. Iată câteva întrebări posibile pe această temă și răspunsurile la ele:

  1. Depuinerea sesizării înseamnă că educația online se oprește?

NU. Sesizarea nu are un efect juridic imediat, doar decizia CCR produce efecte de ordin legislativ. Până în momentul în care o viitoare decizie a CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, legislația actuală rămâne în vigoare. Legea atacată de șeful statului nu este în vigoare, întrucât nu a fost promulgată.

     

 2 . Dacă sesizarea este admisă de CCR, acest lucru înseamnă că educația online nu mai poate fi reglementată?

NU. Parlamentul sau Guvernul pot legifera oricând acest subiect, prin proiecte de lege, respectiv OUG.

 

      3. Faptul că președintele a depus această sesizare înseamnă că nu este de acord cu educația online?

NU. Sesizarea este argumentată prin motive care țin de procedura parlamentară, nu de calitatea sau existența instrumentelor de educație online. De altfel, președintele a recomandat utilizarea acestei metodă de învățare, în perioada în care școlile sunt închise.

 

CONTEXT

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis către Curtea Constituțională luni, 11 mai a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Anunțul a fost făcut de Palatul Cotroceni, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției.

Vă prezentăm textul sesizării:

SESIZARE DE NECONSTITUȚIONALITATE

asupra

Legii pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011

La data de 23 aprilie 2020, Parlamentul României a transmis Președintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 (Pl-x nr. 262/2019). Actul normativ, în forma transmisă la promulgare, completează Legea educației naționale, în vederea creării cadrului normativ în baza căruia activitățile din învățământul preuniversitar și universitar să se poată desfășura și online.

Prin modul în care a fost adoptată, însă, legea dedusă controlului de constituționalitate contravine prevederilor art. 61 alin. (2) și ale art. 75 alin. (1)     din Constituție, fiind deturnată voința inițiatorilor, contrar principiului bicameralismului dezvoltat în jurisprudența Curții Constituționale. De asemenea, legea criticată încalcă dispozițiile art. 78 din Constituție referitoare la intrarea în vigoare a legii.

Continuarea, aici:

Klaus Iohannis atacă la Curtea Constituțională legea care permite desfășurarea educației online

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.