fbpx

Președintele Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită. Va fi înlocuită cu stare de alertă. Ce se schimbă

Data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență, a anunțat președintele Iohannis, după o întâlnire cu mai mulți membri ai Guvernului. Iohannis a precizat că, din 15 mai, România va intra în stare de alertă, pentru a controla, în continuare, epidemia.

”Situația nu s-a îmbunătățit încă, deci nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și suntem în normalitate. Din păcate, epidemia nu a trecut, azi am avut peste 300 de persoane testate pozitiv Însă la un moment dat trebuie să mergem mai departe, și asta se concretizează prin trecerea de la starea de urgență la starea de alertă”, a spus președintele Iohannis.

Schimbări anunțate de președinte

  • Se deschid saloanele de coafură, muzeele și cabinetele stomatologice
  • Cetățenii se vor mișca liber în interiorul localităților, cu excepția acelor localități care sunt în carantină.
  • Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca dn localitate, cu excepții precum probleme de serviciu sau de sănătate.
  • Rămân interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane.
  • Sportivii de performanță vor putea să înceapă antrenamentele, dar nu vor începe competițiile. Bazele sportive nu se deschid pentru amatori.

Ce înseamnă stare de alertă

„Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. Starea de urgență este la nivelul ministrului de Interne, decretată de președinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului”, a explicat Augustin Zegrean, la Digi24, care sunt diferențele dintre cele două situații.

Fostul președinte CCR a mai spus că și pe timpul stării de alertă pot fi restrânse anumite drepturi și libertăți individuale, dar nu se pot da amenzi și nici ordonanțe militare.

Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a mai spus Zegrean.