fbpx

Profesoare la Medicină, deranjate că rezidenții învață în loc să dea mită, condamnate la închisoare

foto: Markus Spiske/ pexels.com

Două profesoare universitare de la Facultatea de Medicină „Dunărea de Jos” din Galați au fost condamnate, într-un dosar de corupție, la 3 ani de închisoare şi 22.000 lei amendă penală, respectiv la 1 an și 11 luni de închisoare. Cadrele didactice au fost înregistrate în timp ce îi umileau pe rezidenții care nu dădeau mită: „Auzi? Cât de tâmpit să fii?” Profesoarele le-au cerut rezidenților care nu aveau bani să facă împrumut la bancă.

Cerasella Dorina Șincar și Păunița Gina Grecu au fost găsite vinovate pentru luare de mită, trafic de influență, respectiv folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Cele două profesoare universitare au fost reclamate la DGA că cereau șpagă mii de euro de la medicii rezidenți care intrau în examenul de specializare. În schimbul banilor, candidații primeau în privat subiectele atât la proba teoretică, dar și rezolvarea în cazul probei practice, relatează Ziare.com.

Curtea de Apel Galați a decis ca Şincar Dorina Cerasella, medic stomatolog şi conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen, să fie condamnată la 3 ani închisoare şi 22.000 lei amendă penală. Pe lângă pedeapsa principală, judecătorii i-au interzis profesoarei dreptul de a ocupa o funcţie în învăţământul universitar public sau privat.

Grecu Gina Păuniţa, medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul aceleiași facultăți, a fost condamnată la 1 an și 11 luni de închisoare și interzicerea dreptului de a desfășura activitatea de membru/secretar al unei comisii de examen în cadrul unei universități de stat sau private.

Potrivit rechizitoriului, doctorii care urmau să susțină examenul pentru a se specializa în disciplina parodontologie la începutul anului 2022, au fost înștiințați insistent că trebuie să plătească fiecare câte 2000 de euro fiecare sau echivalentul în lei pentru a avea șanse de reușită la examen. În schimbul banilor ar fi primit subiectele de examen și chiar ar fi putut să-și aleagă ce subiecte vor la pachet cu manualul în format electronic de unde să poată copia în liniște în timpul probei, mai scrie Ziare.com.

Demersul celor două profesoare de la Facultatea de Medicină din Galați nu a avut succes decât în cazul unei singure doctorițe din Tulcea și parțial în cazul unui al doilea candidat din Arad. Alți candidați au refuzat să plătească cei 2000 de euro susținând că nu au de unde să facă rost de o sumă atât de mare într-un timp atât de scurt. Profesoarele au acceptat chiar și să diminueze valoarea șpăgii, „dar nu mai mult de jumătate” și le-a sugerat celor care s-au plâns că nu au bani să facă împrumut la bancă sau să ceară de la rude.

Refuzul medicilor de a accepta să cotizeze la comisia de examen, preferând „varianta tradițională”, studiul, le-a surprins pe cele două profesoare. Interceptate în urma unui denunț făcut la DGA, profesoarele au fost înregistrate când înjurau medicii rezidenți care, în loc să se ducă „să se plimbe” anunțau că au învățat pentru examenul care le-ar fi permis să obțină specializarea în paradontologie. 

„Auzi? Cât de tâmpit să fii, să-ţi spună că pleacă lumea să se plimbe, să nu ştiu ce, să nu ştiu cum… în loc să dai bucuros, să se ducă, să se plimbe, să facă ce trebuie, numai să fie treaba bună…. tu să vii să spui că ai învăţat. (…) trebuie să fii de-a dreptul tâmpit. Tâmpit, tâmpit, tâmpit.” Într-o altă discuţie cadrul didactic remarcă: „numai când te uiţi pe tematică, ţi se ridică părul în cap, dar şi să te mai pui şi să înveţi?”

Împreună cu cele două profesoare universitare, Cerasella Dorina Șincar și Păunița Gina Grecu, au ajuns în fața judecătorilor și alți doi medici care au susținut examenul de specializare, aceștia din urmă fiind acuzați de dare de mită și cumpărare de influență.

Judecătorii de la Curtea de Apel Galați au motivat decizia de condamnare a profesoarelor universitare, subliniind, printre altele, că cele două au dat dovadă de o „precară probitate profesională şi morală”. Prin atitudinea lor nu au făcut altceva, arată instanța, decât să ia în „bășcălie” un examen atât de important și să promoveze mediocritatea și falși specialiști.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.