fbpx

Prof. univ. Marin Manolescu: Cine a luat Definitivatul cu 8,05 intră în categoria mediocrilor

Photo 57051375 © Steven Cukrov | Dreamstime.com

Prof. univ. Marin Manolescu, cadru universitar emerit la Facultatea de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea din București, afirmă că profesorii care au promovat examenul de definitivat cu note la limita de trecere intră în categoria celor mediocri.

„În concordanță cu principiile meritocratice, ar trebui să fie promovați cei care merită, cei care au merite școlare, dobândite prin educație și consacrate prin evaluare. Dintotdeauna mediocritatea a însemnat promovarea la limită și este un concept relativ. Dacă ne gândim la Definitivat, 8-ul e limita. Cine a luat Definitivatul cu 8,05 intră în categoria mediocrilor”, a declarat cadrul universitar, citat de Ziarul de Iași.

Prof. univ. Marin Manolescu a vorbit despre mediocritate în școala românească, la o dezbatere cu tema „Bacalaureatul-o necesitate?”, organizată de Academia Română la Iași.

 El a precizat că școala de azi promovează mediocritatea, mai ales prin diferențierea în „subiecte grele” și „subiecte ușoare” la Bacalaureat.

„Lumea se întreabă dacă subiectele să fie grele sau ușoare pentru elevi, dar este o întrebare care nu își are rostul, pentru că Bacalaureatul are rolul de a evalua ceea ce trebuie în concordanță cu un profil al absolventului de liceu. Examenele sunt sursă de promovare a mediocrității, dar și superficialitatea în evaluare. Totodată, o altă modalitate de promovare a mediocrității este ținta de deficit, pentru că la noi, anual, se spune așa: «este bine dacă, la nivel național, vor promova atâția candidați la Bacalaureat». Dacă procentul e prea mare se ajunge la superficialitate, dacă procentul e mai mic va fi selecție, competiție”, a spus cadrul universitar, în cadrul dezbaterii.

MARIN MANOLESCU este profesor universitar emerit al Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Departamentul pentru Formarea Profesorilor şi conducător de doctorat în Ştiinţe ale Educaţiei. A parcurs toate treptele carierei didactice preuniversitare ( învățător, profesor) și universitare. A îndeplinit funcţii manageriale în învăţământul universitar, preuniversitar, la nivelul Ministerului Educaţiei; este coordonatorul programelor de masterat „Mentoratul în educaţie” şi „Educaţie presecundară”.

3 comments

  1. Livia spune:

    Cine a luat definitivatul cu 6 cum este? Pana in 2015 se cerea 6.

  2. Iri spune:

    Daca 8 e nota de mediocri… Atunci nu mai stim care e scara valorilor… Universitar sau mai putin!Domnu profesor… Pai sa fie numai 10 titularizare, definitivat sa vedem cati profesori raman. Corect? Atunci va umpleti de necalificati!

  3. Mizin spune:

    Dl profesor emite o abordare tipică intelectualului mediocru.
    Trăim in relativ, dânsul practică sertare.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.