fbpx

Prof. univ Cristian Păun: Lista scurtă a temelor promovate de propaganda rusă în România

Photo 44676062 © Tomasz Bidermann | Dreamstime.com

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice, enumeră temele promovate de propaganda rusă în România, în contextul războiului din Ucraina. Profesorul universitar oferă și variante de răspuns la afirmațiile celor pe care îi numește ”idioți utili” ai Moscovei.

Lista a apărut, inițial, pe site-ul Project-e.ro.

Articolul integral, preluat cu permisiunea autorului:

Propaganda rusă se revarsă în spațiul public. Lista scurtă a temelor promovate de idioții utili Moscovei

Propaganda rusă a inundat o parte a mass-mediei. Idioți utili promovează teme false. Propaganda regimului criminal de la Kremlin nu se mai poate face direct. Se face prin putiniștii cultivați cu grijă și cu bani mulți. Luați la bucată, pe bază de lipsă de caracter și tupeu.

Zoaiele aruncate în spațiul public se bazează pe o analiză bine făcută a materialului de lucru. Ele sunt la fel de periculoase ca orice metodă de înșelăciune, gen metoda „Accidentului”. Propaganda rusă se bazează pe dezinformări grosolane

Așa cum nu trebuie să dai PIN-ul sau CVC-ul cardului nimănui, la fel nu trebuie să te lași pradă acestor zoaie bine învelite și prezentate. E adesea mortal să te arunci de pe un bloc dacă „influensărul” spune că legea gravitației nu există.

Am adunat câteva teme de propagandă putinistă din ultimele zile, pe care le consider mai slinoase.

Iată o listă scurtă folosită de propaganda rusă, dar și răspunsurile la fiecare dintre afirmațiile putiniștilor:

1. Rușii nu ne sunt dușmani, cum americanii nu ne sunt prieteni

Răspuns: Ceea ce spuneți este fals, Rusia a amenințat fățiș România, de fapt întreaga Europă este sub permanenta amenințare a Rusiei. Putin a cerut retragerea NATO din Europa de Est. Exemple de țări neutre: Republica Moldova, Georgia, Ucraina, toate aceste țări au fost atacate de Rusia.

2. Rușii sunt cum sunt, dar nici cu ucrainenii nu putem sa spunem că ne avem bine

Răspuns: Dacă vreți să știți câte țări a invadat Rusia în ultima sută de ani, citiți acest articol. Deși România nu a avut relații foarte apropiate cu Ucraina, de la câștigarea independenței față de URSS, Ucraina nu a declanșat niciun război împotriva vecinilor săi.

3. Ajutăm ucrainenii, foarte bine, dar de ce nu am procedat la fel cu sirienii sau cu irakienii?

Răspuns: România a ajutat mereu refugiații de război, indiferent de țara de proveniență a acestora. România a ajutat pe sirieni, pe irakieni, pe afgani. România arată compasiune față de poporul ucrainean și este alături de acesta. Nu ne dorim să fim în situația ucrainenilor. Este o dovadă a compasiunii și umanității oamenilor. Propaganda rusă dezinformează grosolan în legătură cu compasiunea românilor.

4. Ajutăm ucrainenii, excelent, dar de ce nu ajutam la fel pe amărâții de la noi?

Răspuns: Propaganda rusă promovează masiv această temă. Fiecare dintre noi se poate implica pentru a-i ajutora pe nevoiașii de la noi. Donații pentru aceștia se pot face în continuare, la fel cum puteau fi făcute și înainte ca Rusia să declanșeze războiul împotriva Ucrainei. Nimeni nu interzice românilor care se întreabă acum de ce-i ajutăm pe ucraineni să îi ajute și pe nevoiașii din România.

5. Dacă nu te pricepi la război și la operațiuni militare speciale trebuie să taci din gură, să nu te bagi, stai în banca ta și vorbește despre pisici

Răspuns: Nu trebuie să ai pregătire militară pentru a trage singur o concluzie în ceea ce privește un război declanșat împotriva unei țări suverane. Ucraina a fost atacată de Rusia. Problema este că tocmai persoane care cad ușor victime ale propagandei lui Putin se exprimă pe tema războiului și răspândesc teme false în spațiul public.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.