fbpx

Premieră în lumea arabă: Maroc, prima țară islamică în care istoria și cultura evreilor vor fi predate în școli

Istoria și cultura evreiască din Maroc vor face în curând parte din programa școlară – o premieră în regiune și în țara nord-africană, unde islamul este religia de stat, anunță publicația Arab News.
Decizia „are impactul unui tsunami”, a declarat Serge Berdugo, secretar general al Consiliului Comunităților Evreiești din Maroc.
„Este o premieră în lumea arabă”, a declarat el pentru AFP din Casablanca.
De ani de zile, deși regatul nu a avut nicio relație oficială cu Israelul, mii de evrei de origine marocană au vizitat țara strămoșilor lor, pentru sărbători religioase sau pentru a face pelerinaje.
Maroc a devenit săptămâna aceasta a patra națiune arabă care a aderat la un acord negociat de SUA pentru normalizarea relațiilor cu Israelul, după Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Sudan.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că birourile de legătură vor fi redeschise la Tel Aviv și Rabat. Acestea au fost închise de Maroc în anul 2000, la începutul celei de-a doua revolte palestiniene.
Autoritățile de la Rabat au confirmat acordul, spunând că regele Mohammed al VI-lea i-a spus președintelui american Donald Trump că țara sa a fost de acord să stabilească relații diplomatice cu Israelul „cu o întârziere minimă”.

Decizia de a adăuga istoria și cultura evreiască în programa școlară a fost lansată discret înainte de anunțarea acordului diplomatic.
În cadrul unei revizuiri continue a curriculumului școlar din Maroc, lecțiile vor fi incluse din trimestrul următor pentru copiii din ultimul an de școală primară, în vârstă de 11 ani, a declarat ministerul educației.
Miscarea are ca scop „evidențierea diversității identității Marocului”, potrivit lui Fouad Chafiqi, șeful programelor academice din minister.
Comunitatea evreiască a Marocului a fost prezentă din antichitate și a crescut de-a lungul secolelor, mai ales odată cu sosirea evreilor expulzați din Spania de către regii catolici, după 1492.
La sfârșitul anilor 1940, evreii marocani numărau aproximativ 250.000 de persoane – aproximativ 10% din populație.
Mulți au plecat după crearea statului Israel în 1948, iar comunitatea numără acum aproximativ 3.000 de oameni și este cea mai mare din Africa de Nord.
Prezența evreiască în cultura marocană apărea, până acum, doar în programa de învățământ la nivel primar, într-o secțiune dedicată sultanului Sidi Mohammed Ben Abdellah, cunoscut sub numele de Mohammed III.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.