fbpx

Pediatrii și părinții din SUA cer interzicerea vânzării de băuturi energizante către copii

Pediatrii şi părinţii din SUA cer interzicerea vânzării de băuturi energizante către copii. Consumul energizantelor ar trebui reglementat la fel ca în cazul alcoolului şi ţigărilor, pentru că o singură porţie poate conţine la fel de multă cofeină cât şase Coca-Cola, spun aceștia. În iulie, un adolescent din România a murit  după ce a consumat prea multe astfel de băuturi.

Pe măsură ce conţinutul de cofeină din băuturile energizante a crescut de-a lungul anilor, unele ţări şi comercianţii cu amănuntul au interzis produsele, în timp ce câteva solicită dovada vârstei pentru cumpărare. În SUA şi Marea Britanie, nicio reglementare naţională nu interzice vânzarea băuturilor energizante cu conţinut ridicat de cofeină, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Prime Energy, care a fost lansată anul acesta, are 200 mg de cofeină în cutia sa de 350 ml, depăşind nivelurile permise de cofeină în Canada, Australia şi Noua Zeelandă. Produsele rivale precum băuturile energizante Ghost, ale Anheuser Busch InBev, şi băutura energizantă ”Kimade” de la Kim Kardashian conţin, de asemenea, 200 mg de cofeină. Monster Energy conţine 150 mg de cofeină.

Fără o obligativitate de vârstă legală, cum ar fi cele referitoare la alcool şi ţigări, este puţin probabil ca retailerii să restricţioneze accesul, a spus dr. Holly Benjamin, profesor de pediatrie şi chirurgie ortopedică la Universitatea din Chicago. Conform Academiei Americane de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, nu există o doză sigură de cofeină dovedită pentru copii.

„Comercianţii cu amănuntul ar putea alege să plaseze băuturi pentru sport şi băuturi energizante în diferite locaţii şi să eticheteze secţiunile diferit; dar, cred că este puţin probabil să se întâmple fără o reglementare care începe cu o mai bună etichetare a produselor şi o educaţie pe scară largă. Orice băutură energizantă cu o doză mare de cofeină, cum ar fi Prime Energy, este nesigură pentru copii”, a spus dr. Benjamin.

Efectele secundare pentru copiii care consumă cofeină ar putea include bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap, convulsii, tremurături, tulburări de stomac şi efecte emoţionale adverse asupra sănătăţii mintale.

FDA examinează în prezent o solicitare a liderului majorităţii din Senatul SUA, Chuck Schumer, de a investiga conţinutul de cofeină din Prime Energy, precum şi marketingul acesteia pentru copii, a spus un purtător de cuvânt.

Reprezentanţii Prime au refuzat să comenteze, iar cei ai Ghost Energy, Monster Energy și Congo Brands, care deţine Kimade, Alani Nu şi Prime Energy, nu au răspuns solicitărilor jurnaliștilor. Cofondatorii Prime, Logan Paul şi KSI, ambii influenceri pe reţelele sociale, au declarat în august că nu comercializează băutura copiilor, adăugând că retailerii ar trebui să controleze vânzările către minori.

În luna iulie, un adolescent de 17 ani, din Iași, a murit după ce a consumat prea multe băuturi energizante, la o școală de vară. Tânărul a suferit un infarct și, în ciuda eforturilor medicilor, nu a mai putut fi salvat.

Mama copilului care a murit sub ochii colegilor susține că este un fenomen destul de întâlnit în rândul adolescenților, aproape imposibil de controlat. Poliția a deschis un dosar în acest caz.

În 2022, Ministerul Sănătății din România a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care comercianții nu mai aveau voie să vândă băuturi energizante către minori, însă nu a mai fost adoptat.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.