fbpx

Ministerul Sănătății: 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, distribuite către DSP-uri

Photo 66200516 © Jarun011 | Dreamstime.com

40.000 de mii de vaccinuri împotriva HPV au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică, anunță Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Anunțul făcut de minister:

Vaccinul împotriva HPV, distribuit către direcțiile de sănătate publică
Ministerul Sănătății a distribuit 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV către direcțiile de sănătate publică din țară, acestea urmând să repartizeze medicilor de familie dozele solicitate.
Ce poți face tu? Solicită medicului de familie vaccin anti-HPV pentru fiica ta!
*
Achiziționarea vaccinului împotriva HPV, pentru imunizarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, se realizează de către Ministerul Sănătății pe baza solicitărilor părinților/reprezentanților legali transmise medicilor de familie.
Despre vaccinul împotriva HPV:

Cancerul de col uterin reprezintă a două cauza de cancer la femeile sub vârstă de 45 ani din întreaga lume. Această boală reprezintă înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervix). Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventă cauza este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).

Human Papilloma Virus – HPV (Virusul Papilloma Uman) este un virus cu numeroase tulpini – specialiștii au descoperit până acum peste 100 de genotipuri, dintre acestea unele având un potențial oncogen deosebit de mare : tipurile 16 și 18.

Acum, alături de testul Babeș-Papanicolau, mai există o modalitate de a preveni cancerul de col uterin : vaccinarea contra infecției cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).

Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosit în prevenirea infecției. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infecție cu Human Papilloma Virus (HPV) deja apărută. De asemenea nu exclude posibilitatea, e adevărat mult mai rară, a dezvoltării unui cancer de col uterin produs de o altă cauză decât infecția cu virusul Papilloma Uman.

Vaccinul se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viață sexuală. Cel mai indicat este că persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârstă de 12 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viață sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vârstă de 9 – 26 ani fiindcă s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9 – 15 ani iar persoanele din intervalul 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.

Vaccinarea constă în trei doze care sunt injectate în braț într-o perioada de 6 luni : la „momentul 0”, apoi la 2 luni și la 6 luni după prima doză.
Vaccinul se administrează numai pe baza unei prescripții medicale, la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialiști ginecologi, infecționiști sau pediatri.

Datele studiilor clinice demonstrat o eficacitate și imunogenitate foarte bună. Vaccinurile utilizate pentru prevenirea infrectiei cu Human Papilloma Virus (HPV) asigura protecție de 100% împotriva leziunilor precanceroase provocate de virusul Papilloma Uman tipurile 16 și 18. De asemenea, datele studiilor au arătat faptul că vaccinarea asigura protecție susținută de 100 %, până la 5 ani după vaccinare. 

Sursa: Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-photo-human-papillomavirus-hpv-vaccine-syringe-image66200516

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.