fbpx

Cristian Presură: Ghiozdanul fetei mele, la liceu în Olanda, are 7,8 Kg. Baza învățării rămâne manualul clasic

Fizicianul Cristian Presură a comentat, pe pagina sa de Facebook, declarația ministrului Educației potrivit căreia greutatea ghiozdanului fiecărui elev va începe să scadă.

În context, Presură spune că în Olanda, țara unde învață fiica sa, materialele digitale sunt utilizate doar ca instrumente adiționale, în 10-20% din timp.

Ce spune Cristian Presură:

Ghiozdanul fetei mele, la liceu în Olanda, are 7,8 Kg! În contextul în care ministrul Câmpeanu promite că greutatea ghiozdanului va scădea din toamnă, prin introducerea manualelor digitale, mă întreb adesea de ce în Olanda nu s-a întâmplat asta, pentru că ei au toate resursele să o facă.

O ajut pe fața mea la teme și remarc cum baza învățării ei rămâne manualul clasic, fizic, cu explicații, exemple și exerciții de bază, împreună cu caietul de lucru, subliniat, scris cu creionul, șters și corectat (o adevărată „arenă de luptă”). Folosește materialele digitale doar ca ceva adițional, în vreo 10-20% din timp, că materiale interactive, un fel de „învățat prin joacă” (jocuri de cuvinte în limbi străine, mici animații pentru științe, etc.). Mă uit și la mine: refuz să citesc numai digital. Din contra, cărțile pe care le citesc cu scopul de a învăța le cumpăr fizic și le citesc cu creionul în mână, subliniind ce e important.

Nu m-am dumirit dacă mi se trage de la faptul că nu am crescut cu digitalul sau de la faptul că, poate, învățarea clasică pe un suport fizic rămâne cea bună manieră de a învață structurat, de la A la B, față de învățarea digitală în care orice hyperlink te aruncă într-un alt univers. Voi ce părere aveți? Cât de mult trebuie „digitalizat” manualul? Dar educația în general? 

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat, aseară, la Antena 3, că greutatea ghiozdanului va scădea începând din toamna anului viitor, odată cu introducerea manualelor digitale. 

„Asta încercăm să facem: manuale disponibile în format digital. Sunt foarte multe teme de casă, sunt foarte multe manuale și auxiliare”, a declarat Sorin Cîmpeanu .

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.