fbpx

Lecțiile la înălțime: Cu drona la școală

Lecțiile “la înălțime”, filmate cu drona de o echipă de profesioniști, s-au pliat pe nevoile și așteptările profesorilor din România, confruntați în ultimii doi ani cu provocările școlii online oferind resursele și inspirația de care a fost atâta nevoie în contextul pandemic. Ideea le aparține unor regizori și realizatori de documentare și producții tv, Marius Toader și Adrian Robe, care, alături de profesoara Irina Constantinescu, reprezentantă a comunității Aspire Teachers, au organizat o serie de lecții îmbinând tehnologia și tehnicile moderne de filmare cu o viziune interdisciplinară asupra temelor propuse. I-au însoțit în călătoriile lor profesori din toată țara, care au învățat că entuziasmul și dorința de cunoaștere pot fi transmise elevilor nu doar în sala de clasă ci și în fața camerelor de filmat. 


Vizionează webinarul:


Invitați în cadrul webinarului “Lecția deschisă” de pe platforma Educație Privată, Marius, Adrian și Irina au povestit profesorilor participanți cum a început povestea “Educație la înălțime” și care sunt principiile care au stat la baza acestui demers. Ca orice poveste frumoasă, sigur că da, a început din dorința de a le oferi copiilor o experiență pe care nu ar fi putut-o avea niciodată în sala de clasă. Inițial, proiectul era destinat unui număr restrând de școli din mediul rural dar succesul primelor lecții i-a determinat să lărgească aria participanților. Mai mult decât atât, a fost o invitație și pentru profesorii care și-au dorit să facă lecții altfel dar nu au avut suportul necesar. Ideea a fost una simplă. Lecțiile urmau să se desfășoare în diferite locuri din țară, valorificând spații istorice, rezervații naturale, monumente, construcții impresionante, pe care copiii le știau din manuale dar nu ar fi avut poate posibilitatea de a le vedea prea curând. Filmările cu drona, poveștile neștiute ale diferitelor obiective, invitații supriză și caracterul interactiv al lecțiilor asigurat de transmisii în direct cu câte trei clase de elevi au asigurat succesul unui proiect care a dat o notă de creativitate absolut remarcabilă. Temele abordate sunt inspirate de cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, menționate în Agenda 2030 adoptată prin Rezoluția Adunării Generale a ONU, în cadrul summit-ului ONU pentru Dezvoltare Durabilă din septembrie 2015 (eradicarea sărăciei, asigurarea unei educații de calitate, pace, justiție și instituții eficiente, muncă decentă și creștere economică etc.)

Sigur că am fost interesați să aflăm care sunt calitățile unui profesor “la înălțime”. Potrivit lui Marius și Adrian, sunt aceleași pe care le are orice profesor pasionat și entuziast de lecțiile lui cu copiii. Deschidere pentru utilizarea tehnologiei, tact și vocație pedagogică și un pic de talent actoricesc. În definitiv, noi, profesorii, suntem și actori în sala de clasă. Actorii unei piese de teatru în care spectatorii noștri sunt elevii iar finalitatea actului urmând a fi aceea de a-i aduce și pe ei pe scenă. Adică exact ce se întâmplă în lecțiile la înălțime. Copiii intră în direct cu profesorii, dialoghează cu ei, pun întrebări, rezolvă exerciții și participă la sarcini de învățare. Elevi din peste 3000 de școli din România și Republica Moldova au fost, până acum, beneficiarii acestor lecții. “Aducem un pic de televiziune în sălile de clasă”, spunea Irina.

Caracterul interdisciplinar al acestor lecții asigură, potrivit Irinei Constantinescu, conexiunile dintre informațiile prezentate cu viața de zi cu zi. Elevii au ocazia să vadă cu ochii lor cetăți, clădiri sau monumente și să le înțeleagă semnificațiile prin istorie, literatură, geografie, biologie, cibernetică, cinematografie sau filosofie. Granițele tradiționale între discipline dispar și totul devine o adevărată aventură a cunoașterii. O lecție în Delta Dunării sau pe Transfăgărășan se transformă într-un itinerariu istoric, geografic și literar, care, văzut din dronă, produce emoție, curiozitate și fascinație. Aceasta ar fi poate una dintre ideile valoroase pe care profesorii o pot duce în școlile lor. Aceea de a fi promotorii mai multor activități interdisciplinare. Nu tehnologia este un impediment în acest sens cât, mai degrabă, nevoia unei culturi organizaționale care să încurajeze colaborarea între profesori.

Profesorii pot accesa lecțiile “la înălțime” gratuit și le pot utiliza la clasă pentru orice etapă a dmersului didactic: predare, consolidare, recapitulare și chiar evaluare iar copiii pot vizualiza producțiile “Educație la Înălțime” pe canalul de Youtube al proiectului. Una dintre sugestiile producătorilor a fost chiar de a duce ideea mai departe. Profesorii își pot învinge emoțiile și, fără să fie nevoie de echipamente sofisticate, pot contribui la realizarea unei biblioteci virtuale conținând filmulețe din toate zonele țării în care există obiective istorice, geografice și culturale. Disponibilitatea de a împărtăși elevilor dar și profesorilor materiale educaționale care să poată fi folosite la clasă nu poate decât să deschidă noi orizonturi unui mod creativ și inovator de a face școală.


Următorul eveniment Lecția Deschisă va transmis Miercuri, 8 iunie, de la ora 18:00

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.