fbpx

Întâlnirea premierului cu sindicatele din Educație, reconfigurată într-o ședință despre Covid cu un alt format

Întâlnirea pe care premierul Nicolae Ciucă ar fi urmat să o aibă astăzi cu sindicatele din Educație și în care reprezentanții angajaților din învățământ sperau să obțină promisiuni despre creșterii salariale, a fost transformată într-o reuniune cu mai mulți participanți și un alt subiect principal: criza Covid.

Surse guvernamentale  au declarat pentru Educație Privată că Palatul Victoria i-a informat, ieri, pe liderii sindicatelor din Educație despre noul format al reuniunii.

Potrivit surselor citate, la ședință ar fi urmat să participe, inițial, doar liderii sindicali din învățământ, iar subiectul programat era reprezentat predominant de creșterile salariale. De altfel, reuniunea în formatul inițial fusese stabilită după ce sindicatele au pichetat sediul Guvernului, la finalul anului trecut.

În urmă cu două zile, Simeon Hăncescu, liderul FSLI, declara pentru Educație Privată că discuțiile cu  Guvernul reprezintă unul dintre elementele importante în funcție de care sindicatele din învățământ urmează să ia o decizie cu privire la declanșarea unei greve generale. 

Subiectul creșterii de salarii din învățământ a fost aproape inexistent în timpul întâlnirii, premierul preferând să se concentreze pe măsurile sanitare care urmează să fie aplicate în perioada următoare, au declarat sursele citate.

De altfel, și comunicatul dat publicității de Guvern după reuniune indică aceeași temă prioritară: valul cinci al pandemiei:

𝙄̂𝙣𝙩𝙖̂𝙡𝙣𝙞𝙧𝙚𝙖 𝙥𝙧𝙚𝙢𝙞𝙚𝙧𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙉𝙞𝙘𝙤𝙡𝙖𝙚-𝙄𝙤𝙣𝙚𝙡 𝘾𝙞𝙪𝙘𝙖̆ 𝙘𝙪 𝙧𝙚𝙥𝙧𝙚𝙯𝙚𝙣𝙩𝙖𝙣𝙩̦𝙞𝙞 𝙨𝙞𝙣𝙙𝙞𝙘𝙖𝙩𝙚𝙡𝙤𝙧
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut un dialog cu lideri ai centralelor și federațiilor sindicale din România, la care au participat miniștrii Educației, Sorin Cîmpeanu, Sănătății, Alexandru Rafila, Finanțelor, Adrian Câciu, și Muncii, Marius Budăi.
Discuțiile, care au avut loc în format hibrid, au vizat măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, condițiile de muncă și salarizarea.
În cadrul întâlnirii, participanții au analizat eficiența măsurilor de protejare a populației, menite să asigure continuitatea serviciilor publice, a derulării afacerilor și a funcționării sistemului educațional.
Printre temele analizate s-au numărat măsurile de prevenție, testarea populației, portul măștii, vaccinarea, asistența medicală ambulatorie, accesul la tratament, contextul economic, siguranța personalului medical și recuperarea celor afectați de COVID-19.
A fost evidențiată nevoia unei abordări coerente, sistemice și predictibile, care să includă dialogul cu partenerii sociali. Pentru protejarea populației față de formele grave de boală și de riscul pierderii vieții, vaccinarea a fost menționată ca fiind cea mai eficientă soluție recomandată de experți, limitând evoluția către o situație gravă și internarea în spital.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.