fbpx

În curând o să fim cu toții experți în alfabetul grec. Omicron pare că va fi noua „vedetă”

de Alexandru Toma Pătrașcu, fondator ”Planeta Științei” și ASUR

În curînd o să fim cu toții experți în alfabetul grec 😉 Acum toată lumea vorbește de varianta Delta, dar Omicron pare că va fi noua „vedetă”.
Motivul e simplu: Omicron prezintă modificări semnificative în structura proteinei S, cea cu care se „agață” de celule, iar inovațiile nu sînt în avantajul nostru. De ce? Sînt două motive de îngrijorare, unul legat de infecțiozitate, iar al doilea de capacitatea virusului de a scăpa de sistemul imunitar. Să le luăm pe rînd.
Pentru ca o particulă virală (se numește virion) să poată infecta o celulă a corpului, trebuie mai întîi să reușească să se agațe de ea. Asta e prima condiție, căci virionul, de unul singur, este inofensiv. SARS-CoV-2 folosește pe post de „cîrlig” o proteină aflată pe capsula sa, denumită S. La fel cum un cîrlig de pescuit poate avea mai multe forme și dimensiuni și proteina S poate avea mai multe forme. Unele sînt mai bune la a „pescui” o celulă umană, altele mai proaste. Cum mutațiile apar mereu, presiunea evolutivă face ca virusurile, în timp, să evolueze astfel încît „cîrligul” să devină din ce în ce mai performant (nu-i așa că ați auzit de Teoria Evoluției a lui Darwin?). Iar „cîrligul” lui Omicron a fost îmbunătățit semnificativ…
Doi la mînă, și anticorpii noștri, indiferent că sînt obținuți în urma bolii sau prin vaccinare, folosesc tot astfel de „cîrlige” moleculare pentru a se agăța de virioni ca să-i neutralizeze, „cîrligele” fiind potrivite pentru a se prinde de proteina S. Doar că Omicron și-a schimbat semnificativ zonele în care se prindeau anticorpii, făcîndu-le mult mai greu de agățat.
Una peste alta, noua variantă pare a fi și mai infecțioasă și mai greu de atacat de sistemul imunitar decît Delta.
Să nu disperăm, totuși. Poate ați remarcat că folosesc mereu cuvîntul „pare”, căci pentru moment nu avem decît estimări prealabile. Într-o săptămînă sau două vom ști mai multe, dar pînă atunci nu strică să vă faceți vaccinul, fie prima, fie a doua, fie a treia doză 😃 După caz.
Și puneți mîna și citiți, că și asta face bine! Puteți afla mai multe despre cum funcționează sistemul imunitar din Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri (https://www.goodreads.com/…/54834633-povestiri-despre…). De asta am și scris-o, să fie de ajutor în astfel de momente…
alfabetul grec

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.