fbpx

Katalin Kariko, ”mama” vaccinului: concediată în Ungaria, retrogradată în SUA și aplaudată de toată planeta

Katalin Kariko, cercetătoarea care a început încă din 1978 să lucreze la tehnica mRNA (ARN-mesager), cea aflată la baza vaccinului Pfizer/BioNTech, are un istoric profesional presărat cu momente dramatice. 

Prof. Karikó a început să lucreze la tehnica ARN-mesager (mRNA) într-un laborator din Ungaria în 1978, înainte de a se muta în SUA după ce funcția sa la Centrul de Cercetări Biologice din Szeged a fost desființată, în 1985. Un deceniu mai târziu, când se afla la Universitatea din Pennsylvania, Prof Karikó a fost retrogradată când eforturile ei legate de acercetarea mRNA nu au reușit să atragă sprijin financiar, dezvăluie The Telegraph.

De mai bine de patru decenii, prof. Karikó a explorat fără încetare modul în care moleculele monocatenare ale codului genetic ar putea fi utilizate pentru tratarea unor afecțiuni complicate, de la accident vascular cerebral sau cancer până la gripă. În ciuda dificultăților, a nenumăratelor refuzuri ale solicitărilor de subvenții și, la un moment dat, a scepticismului profund din partea colegilor de știință, ea nu a renunțat niciodată.

„Când sunt doborâtă, știu cum să mă ridic”, a spus ea, vorbind cu The Telegraph din casa ei din Philadelphia. „Dar mi-a plăcut întotdeauna să lucrez … Mi-am imaginat toate bolile pe care le pot trata”, a explicat Katalin Kariko.

Cu toate acestea, timp de mulți ani, a existat un obstacol: ARN-ul mesager provoca o reacție inflamatorie atunci când era injectat. Abia în 2004, profesorul Karikó și colega ei, Drew Weissman, au descoperit că, folosind o nucleozidă ușor modificată în șirul de ARNm, problema potențial fatală ar putea fi depășită.

Acesta a fost „marele moment <oh!>”, a spus ea; „În acel moment m-am simțit că acest lucru este foarte, foarte important.”

Lucrarea lor, publicată în 2005, a pregătit calea nu doar pentru vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de BioNTech – compania germană la Prof Karikó s-a angajat în 2013. Vaccinul produs de firma americană Moderna folosește aceeași tehnică.

4 comments

  1. Toma spune:

    Extraordinar! Se vede ca Bunul Dumnezeu, niciodata nu uita sa bucure omenirea (chiar daca cam rar), cu oameni inzestrati cu o minte stralucita, lucida, exceptionala, ca Katalin Kariko , pentru a crea pe lume lucruri nemaipomenit de bune, spre binele omenirii. Este un miracol sa-ti vina, pentru prima data, ideea de a folosi AARN mesager, pentru a crea un vaccin. Pe bune cred ca merita Premiul Nobel. N-am cuvinte, este un MIRACOL.
    .

  2. Vanca Letitia spune:

    Doamna Katalin Kariko merita premiul Nobel.
    La salvarea câtor mii și sute de mii de vieti a contribuit?
    Cinste ei !

  3. Grigoras Doina spune:

    Tot respectul si profunda recunostinta d-nei profesor pentru perseverenta nobila de a ajuta umanitatea!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.