fbpx

Homeschooling în Franța. 6 categorii de copii pot fi înscriși în acest sistem

În Franța, toți copiii cu vârsta între 3 și 16 ani, francezi și străini, trebuie să frecventeze școala, însă anumite categorii de elevi au ca alternativă sistemul de homeschooling.

Părinții au posibilitatea de a alege o școală publică sau privată. Cu toate acestea, uneori, ei se pot ocupa și acasă de educația copiilor lor. Pentru aceasta, ei trebuie să respecte prevederile legale care privesc în mod specific acest tip de învățământ.

Conform platformei aide-sociale.fr, obiectivul acestor măsuri este ca fiecare elev să poată dobândi cunoștințe și abilități și ca acestea să fie monitorizate.

În timp ce învățământul în școală este obligatoriu, cel desfășurat în sistemul de homeschooling se bazează pe derogări, adică este supus aprobărilor.

De menționat că doar copiii care au domiciliul în Franța pot beneficia de homeschooling, indiferent de naționalitate.

Care sunt motivele valabile pentru educația la domiciliu?

Pentru a accesa educația în sistem de homeschooling, familia trebuie să fie capabilă să demonstreze una dintre următoarele situații:

Sănătatea copilului nu îi permite să se înscrie la o școală clasică, fie că este bolnav sau cu dizabilități.
Copilul practică intens o activitate artistică sau sportivă
Familia trebuie să călătorească pe teritoriul țării, ceea ce împiedică copilul să meargă la școală pe tot parcursul anului.
Locuiește departe de orice școală publică
Particularitățile copilului necesită un proiect educațional specific
Copilul este agresat la școală

Prima cerere de școlarizare acasă: cum se procedează
Autorizația de la Directoratul Academic al Serviciilor Naționale de Educație este esențială. Dacă părinții se află în situația de a depune pentru prima dată o cerere de școlarizare la domiciliu, aceștia trebuie să completeze un formular intitulat: „Cerere de autorizare pentru educație în familie”.

Pentru a completa acest chestionar, trebuie să înceapă prin a indica ceea ce motivează solicitarea. Urmează apoi întrebările referitoare la identitatea copilului, persoanele responsabile pentru el, persoanele responsabile pentru educația copilului sau natura organizației dacă este cazul, precum și reședința copilului.

Dosarul de cerere trebuie să includă următoarele documente justificative:

Un act de identitate de la tutorii legali ai copilului
Dovada identității copilului 
Actul de identitate al persoanei responsabile de educația copilului, dacă aceasta nu este părintele. Dacă sunt implicate mai multe persoane, trebuie să fie transmisă identitatea fiecărei persoane
Dovada adresei  pentru fiecare dintre tutorii legali ai copilului

 

În plus, în funcție de motivul din spatele solicitării de școlarizare la domiciliu, trebuie să fie furnizate administrației diferite documente:

Dacă copilul este bolnav: un certificat medical vechi de mai puțin de un an în plic sigilat
Dacă copilul este cu dizabilități: certificatul medical sau decizii de la instituțiile responsabile
În cazul practicării intensive a activităților sportive sau artistice: un certificat de înscriere într-o organizație sportivă sau artistică și prezentarea orarului copilului și a constrângerilor care împiedică înscrierea acestuia într-o școală
Dacă familia este itinerantă: orice dovadă care demonstrează imposibilitatea copilului de a urma în mod regulat educația într-o școală
În caz de distanță geografică față de o unitate școlară publică: orice element util pentru stabilirea acestei situații
În cazul în care situația particulară a copilului necesită un proiect educațional specific: o copie detaliată a acestui proiect educațional, un certificat de disponibilitate a persoanei (persoanelor) responsabile de instruire, precum și o copie a diplomei de bacalaureat sau echivalentă a acestora, a declarație pe propria răspundere a acesteia că educația copilului se va desfășura în principal în limba franceză
Dacă copilul este victima hărțuirii la școală: o opinie a directorului școlii cu privire la proiectul de școlarizare la domiciliu precum și orice document de natură să facă dovada amenințărilor la adresa integrității fizice sau morale a copilului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.