fbpx

Grădinița neautorizată, unde un copil s-a înecat și a murit ulterior la spital, avea angajați la negru

foto: Facebook/ Casuta Happy Kids

Grădinița neautorizată din Oradea, unde un copil de un an și jumătate s-a înecat cu o bucată de măr și a murit ulterior la spital, avea angajați la negru, scrie Bihor Online.

Din 2017 până la tragicul incident din aceast an, unitatea a funcționat fără autorizații, fără acreditări, cu cadre angajate la negru, sub denumirea de „grădiniță” (potrivit paginii de Facebook), fără să fie deranjată de autorități. Grădinița nu deține Autorizație Sanitară de Funcționare eliberată de DSP Bihor și nu se află nici pe lista celor care dețin autorizație de securitate la incendiu.

Mai mult, jurnaliștii bihoreni au obținut mărturia unei foste angajate, care a povestit că în urmă cu mai bine de un an a mers să lucreze acolo, la recomandarea unei cunoștințe. Timp de mai multe luni, angajata a lucrat cu copiii pe post de educatoare, fără să aibă forme legale de angajare.

„De această «grădiniță» am aflat de la o cunoștință, care, de asemenea, lucrează acolo. Postase un anunț de angajare pentru postul de educator și i-am cerut detalii, urmând să merg la o discuție cu directoarea grădiniței a doua zi. La această discuție ea nu a venit (n.red. directoarea), ci am discutat cu acea cunoștință, care mi-a explicat că este o grădiniță care pune accent pe dezvoltarea personală a copiilor. Mi s-a spus că acolo primesc și copii cu nevoi speciale, un număr mic, că voi avea o grupă de copii cu care trebuie să organizez jocuri, să le pregătesc lecții pentru fiecare zi, să îi duc la masă și să-i ajut dacă au nevoie. Să-i pun la culcare și la finalul programului să-i predau părinților. După acea discuție am mers timp de cinci zile câte două ore pe zi la «probă» pentru a vedea concret ce face o educatoare și pentru a putea lua o decizie”, a povestit fosta angajată pentru Bihor Online.

Cu toate că acolo activau educatoare fără acte de muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor nu a fost în control niciodată, potrivit informațiile lui Marius Rotar, șeful instituției. Iar reprezentanții Inspectoratului Școlar Bihor s-au „spălat” repede pe mâini de culpă, având în vedere că unitatea nu era acreditată sau în curs de autorizare, prin urmare nu era responsabilitatea lor.

Încă din primele zile după incident, responsabilitatea a fost pasată dintr-o parte în alta. Inițial, Poliția a precizat că nu a demarat o anchetă, deoarece copilul nu murise în urma incidentului. Instituția a revenit după câteva ore cu un comunicat în care anunța că s-au autosesizat și au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Ulterior, după ce băiețelul a murit la spital, Parchetul a schimbat încadrarea în ucidere din culpă, notează jurnaliștii locali.

Citesște articolul integral pe Bihor Online.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.