fbpx

Evaluarea Națională. Așa arată Iadul pe Pământ

Cel mai bun tată

de Alex Zamfir, fondator The Funny Brand

Evaluarea Națională mi se pare că a devenit o bătaie de joc inutilă. Pentru că am mai mulți prieteni ai căror copii au trecut prin acest examen și care acum sunt în febra înscrierilor, mi se pare că pur și simplu așa arată Iadul pe Pământ.

Știu părinți care nu dorm de trei săptămâni. Prima oară din cauza examenului, apoi în așteptarea notei, apoi stând treji și făcând calcule dacă are șanse copilul să intre la liceul dorit, în condițiile în care liceul dorit nu este Sava sau Vianu, iar copilul are nota în jur de 9,50.

Băi, am înnebunit cu toții?!? Cum să te gândești că ar putea intra copilul la un liceu mai slab când el are nota 9,50?!?
Am mai văzut părinți jenați că al lor copil are media sub 9,30. Are peste 9, dar asta pare că nu mai e suficient.
Să ții în tensiune zeci de mii de copii și părinți timp de mai bine de o lună de zile mi se pare un calvar care sigur, dacă cineva și-ar bate capul cu o cercetare, are un impact economic și social enorm.

 

Și pentru ce? Căci ne uităm la ce se întâmplă apoi. Se întâmplă următoarele: copiii foarte buni, adică excepțiile, ajung să facă oricum ce-și doresc ei și să exceleze în ce domeniu vor, fie aici, dar mai degrabă în alte părți. Iar marea masă, cei din mijloc, „mediocrii”, ajung să treacă prin liceu doar pentru a-și lua o diplomă de bac. Iar unii, nu puțini, renunță de tot la educație, atunci când pot să o facă.

Mi se pare că examenul acesta este făcut pentru cei excepționali, nu pentru cei mulți. Doar că nu ai cum să construiești o societate sănătoasă cu cei excepționali, pentru că ei sunt puțini. Ai nevoie de o masă cât mai mare de copii pe care să-i ajuți să performeze un pic mai bine decât ar face-o în mod normal. Ai nevoie să-i faci pe aceștia să iubească școala sau măcar câteva materii, să fie pasionați de ceva, să-și dorească să urmeze o facultate aici, în țară și apoi să muncească, să se dezvolte și o dată cu asta, să dezvolte lumea din jurul lor.

Doar că ce face Evaluarea, așa cum am văzut-o eu anul acesta? Pune foarte multă presiune inutilă pe foarte mulți oameni. Presiune care lasă urme. Și care te face să nu-ți mai dorești să înveți după, indiferent că ai intrat unde ai vrut sau ai pierdut locul la liceul dorit pentru că tu ai avut media 9,47 și s-a intrat cu 9,49. (what the flying fcuk is this?!?!)

Ne lăudăm, ca societate și ca părinți, cu nu știu câte note de zece sau de 9,90 sau cu faptul că un copil a intrat la nu știu ce liceu. Și uităm să mai privim situația de ansamblu. Și situația de ansamblu ne arată că în orice societate, în orice timp și în orice domeniu, progresul și bunăstarea depind de cei mulți, de medie. Iar pe aceștia, Evaluarea Națională îi tratează ca pe niște paria. Și asta ajunge, de atâția ani deja, să se reflecte în viața noastră de zi cu zi, din păcate.

1 comment

  1. Anca spune:

    Evaluarea Nationala ar fi “doar pentru cei exceptionali” daca ar fi subiecte atat de grele. Dar daca ne uitam la subiecte, ne dam seama de nivelul foarte slab celor care au luat note mici. Si pana la urma, se face triajul foarte bine.
    Presiunea nu e din cauza examenului, presiunea e din cauza ca doar cateva licee ofera profesori/educatie serioasa. Restul sunt asa cum vedem aceasta generatie.
    Asadar, problema nu e examenul, ci nivelul scazut al educatiei de stat oferite, cu profesori care nu doresc, nu sunt fortati sa se updateze vremurilor si generatiei si curricula invechita.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.