fbpx

Elevi, în hanorac și teniși, duși pe munte. Salvamontist: Lipsește educația primară a profesorului

foto: Facebook/Florin Ioniță

20 de elevi, duși pe munte de un profesor, au fost surprinși în hanorac și teniși, potrivit Digi24. „Din păcate, lipsește educația primară, în cazul de față și a celui care conduce grupul, a profesorului”, spune Mircea Lera, salvamontist.

Copiii aveau încălțăminte sport, erau sumar îmbrăcați, unii doar în hanorac, pe un traseu din masivul Ceahlău. În condițiile în care, la peste o mie de metri, pe Vârful Toaca, erau 5 grade, vântul bătea cu putere, iar potecile erau acoperite de gheață și zăpadă.

Echipamentul este esențial în drumețiile pe munte, atrag atenția încă o dată salvamontiștii. 

„Situația nu este singulară și nu va fi ultima. Din păcate lipsește educația primară, în cazul de față și a celui care conduce grupul, a profesorului. Echipamentul în general trebuie să fie cel de iarnă. Aici discutăm despre echipament tehnic, elevii trebuiau să aibă colțari, bocancul să poată fi adaptat la colțarul de gheață, trebuia să avem chiar hamuri în zone cu risc de cădere și grupul trebuia să fie asigurat. Profesorul trebuia să știe cu ce copii merge, și copiii sau părinții copiilor trebuiau să știe cu cine și unde merg copiii în zona montană. Corect ar fi că salvatorii montani să fie invitați la Școala Altfel, la orele de dirigenție”, a declarat salvamontistul Mircea Lera, pentru Digi24.

În județul Brașov, salvamontiștii participă la atelierele de educație montană organizate de o asociație specializată, după ce școlile din județ au solicitat să intervină… la clasă. Salvatorii spun că ar trebui introduse ore de educaţie montană în școli, pentru ca elevii să descopere și să iubească natura, dar și să afle cum să ofere primul ajutor. Astfel ar putea fi preîntâmpinate cazurile în care turiștii își pun viețile în pericol, din cauză că nu merg echipați corespunzător în zonele înalte. 1.200 de elevi au participat anul trecut la atelierele de educație montană, iar anul acesta se preconizează că numărul se va dubla.

Salvamontiștii brașoveni: Ar trebui introduse ore de educație montană în școli

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.