fbpx

Cum ajuți pe cineva care se îneacă. Ritmul piesei ”Stayin’ Alive” poate fi util

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe explică, pe pagina sa de Facebook ce trebuie să faci ca să ajuți pe cineva care se îneacă. Printre recomandări se numără și aceea de a efectua compresiile pe piept în ritmul piesei ”Stayin’ Alive” a trupei Bee Gees.

Mesajul spitalului:

Imaginează-ți următoarea situație de viață: 🏖 Te afli într-o piscină, pe plajă sau într-o stațiune și observi o persoană în apă, care se uită spre nicăieri cu o privire goală, își lasă brațul deoparte, în timp ce se scufundă pentru scurt timp , apoi apare si nimeni din jurul său nu observă nimic ciudat. Asta pentru că sufocarea nu se întâmplă așa cum vedem în filme: victima nu țipă disperată după ajutor și, prin urmare, poate trece neobservată foarte ușor.

Explicația este simplă: în momentul în care victima își dă seama că se scufundă, își va concentra toată energia la suprafață pentru a respira. 😣. O persoană care se îneacă nu poate să strige după ajutor sau să țipe 🗣. Corpul uman are nevoie de aer pentru toate acestea, dar timpul dintre scufundări este prea scurt.

Ce putem face când asistăm la înec?
⚠️ Siguranța celor care intervin este primordială! ❌ Nu intrați în apă pentru a salva pe cineva dacă nu puteți înota bine sau dacă valurile sunt prea agresive. Există șanse mari să deveniți cu ușurință o victimă.
În primul rând, strigă după ajutor! Dacă în locul respectiv sunt mai multe persoane, atrageți atenția celor din apropiere și formați 1️⃣ 1️⃣ 2️⃣ 📞 !

Dacă decideți să intrați în apă, mai întâi scăpați de hainele și încălțămintea care vă pot restricționa mișcarea și înotați până ajungeți lângă victimă 🏊‍♀️. Apropiați-vă întotdeauna de victimă din spate, altfel exista riscul sa fiți si voi trași sub apa. Prindeți victima și țineți-o cu fața deasupra apei. Încercați să reveniți la mal, asigurându-vă că fața victimei rămâne deasupra apei.

😮 💨 Când ajungeți la mal, întindeți victima pe spate și verificați-i starea de conștiență și respirația. Îngenunchiați și folosiți următoarea regulă de observare a respirației timp de 10 secunde: vezi-auzi-simți. (Privește – Ascultă – Simte respirația victimei)

❗️ ATENȚIE! : Victima care se îneacă poate avea și leziuni ale coloanei vertebrale, așa că dacă bănuiți acest lucru, mișcați-o cât mai puțin posibil și încercați să-i mențineți capul stabil.

🚩 Dacă victima este inconștientă și nu respiră, începeți imediat resuscitarea! Efectuați 5 respirații gură la gură.

🆘 Începeți compresia toracică și continuați respirația gură la gură în ritm 30:2. Ce înseamnă asta? 🤚 ✋ Pune mâna în mijlocul pieptului victimei și fă 100-120 de compresii pe minut. Urmați fiecare set de 30 de compresii cu două respirații gură la gură.

Merită să știți! Ritmul cântecului „Stayin’ Alive” de la Bee Gees vă poate ajuta să vă mențineți bine ritmul compresiilor toracice 🎶

👨 ⚕️ Dacă victima respiră, o așezăm pe o parte pentru că poate vomita. Trebuie transportată la spital cât mai curând posibil pentru examinare și observație ulterioară. 🚑.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.