fbpx

OFICIAL. 0,70 lei, valoarea maximă a porției de fructe pe care o vor primi elevii

Sursă foto: Freepik

Valoarea maximă a porției a de fructe pe care o vor primi elevii, începând din această toamnă, în cadrul Programului pentru Școli este de 0,70 lei. Valoarea porției de lapte și produse lactate este de 1,11 lei, iar cea a porției de produse de panificație este de 0,65 lei. 

Limitele financiare pentru achiziția acestor produse apar în Hotărârea de Guvern prin care programul este aprobat, act normativ publicat, astăzi, în Monitorul Oficial.

Ce mai prevede Hotărârea de Guvern:

Pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se acordă gratuit 2 porții de fructe și/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate și 5 porții de produse de panificație, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinații.

Art. 4. — (1) Autoritățile contractante asigură realizarea diversității produsului lapte și a produselor lactate distribuite prin selecția acestora din lista prevăzută în anexa nr. 1.

(2) Pentru asigurarea diversității, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscați, iar porțiile de lapte și produse lactate vor fi însoțite de corn și/sau baton.

Art. 5. — (1) Măsurile educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate în anii școlari din perioada Programului pentru școli al României se implementează la nivelul fiecărui an școlar și sunt următoarele:

a) organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui și/sau la unități de condiționare, ambalare, depozitare și procesare a fructelor și legumelor și/sau la unități de procesare a laptelui, la sediul grupurilor și/sau organizațiilor de producători de fructe și legume și/sau la sediul cooperativelor de producători de fructe, legume și lapte, la stațiuni de cercetare pomicolă, legumicolă sau de creștere a bovinelor, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziții, târguri sau la alte evenimente și/sau activități similare;

b) organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe și legume și de lapte și produse lactate, inclusiv degustarea de fructe și/sau legume proaspete și/sau alte produse lactate care nu se distribuie conform prevederilor art. 3 alin. (3) și/sau miere, cu acordarea de premii, precum și organizarea de activități de grădinărit la nivelul școlii;

c) organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume și de lapte și produse lactate sau de activități educative practice, organizarea de alte activități extracurriculare și extrașcolare sau abordarea de teme specifice în cadrul curriculumului național, inclusiv curriculumului la decizia școlii, respectiv în cadrul disciplinei opționale Educație pentru sănătate;

d) utilizarea de materiale didactice/educative care să prezinte preșcolarilor și elevilor informații adaptate vârstei despre obiceiuri alimentare sănătoase, agricultură, lanțuri de aprovizionare și produse locale, producția ecologică, producția sustenabilă și combaterea risipei alimentare.

Hotărârea de Guvern poate fi accesată, integral, aici:

Monitorul Oficial Partea I nr. 728

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.