fbpx

Copiii au nevoie să înțeleagă că a fuma nu e cool și a bea e un pericol – George Roman (Salvați Copiii)

Copiii au nevoie să înțeleagă că a fuma nu e cool și a bea e un pericol, spune George Roman, director de programe la „Salvați Copiii” România. 15% dintre elevii cu vârste între 13 şi 15 ani fumează, arată datele organizaţiei.

Unu din șase adulţi fumători şi-a aprins prima ţigară înainte de 14 ani, iar jumătate dintre cei care fumează au prins acest viciu încă de când erau minori. Amenzile nu sunt mari și sunt necesare controale ale autorităților, dar mai util ar fi educaţia pentru sănătate, dar, în Parlament, copiilor le-a fost blocat într-o anumită măsură accesul la educație pentru sănătate, spune George Roman.

„Știm foarte bine că accesul minorilor la alcool și tutun e destul de facil și din acest motiv a înțeles și clasa politică că e nevoie de legi mai bune și de responsabilitate din partea populației, însă şi această lege trebuie urmată și de un plan de aplicare și de respectare si mai ales în comunitățile, să zicem, izolate, unde vânzarea de alcool și tutun e cotidiană, fără niciun fel de probleme. Amenzile nu sunt atât de mari încât să descurajeze comercianții şi din acest motiv ar trebui să avem în vedere şi alte acțiuni și știm că, tot în Parlament, copiilor le-a fost blocat într-o anumită măsură accesul la educație pentru sănătate. E bine că prevenim prin lege, e bine că-i sancționăm pe cei care fac un rău copiilor, dar și copiii au nevoie de informații și poate prin educație pentru sănătate ar putea să înțeleagă care sunt efectele nocive și poate ar înțelege că a fuma nu este atât de cool sau abia e un pericol și la fel nu reprezintă un comportament de apreciat.

În Parlament, mai există două articole și aștept să văd care va fi rezultatul voturilor în comisii și apoi în ce măsură va putea fi acceptat de toți parlamentarii. Unul se referă la țigarete electronice, care a devenit o problemă serioasă și probabil că și radioascultătorii dvs. au văzut copii sau adolescenți care, cu nonșalanță, și-au cumpărat și au folosit țigaretele electronice în public. Pentru că acest comportament conduce inevitabil la fumat, există o legătură foarte strânsă. Nu mai vorbim de păcăleala numită tutun încălzit, care e la fel de toxică, deși producătorii se tot laudă că în felul ăsta rezolvă dependența de tutun. Nicidecum! E, de fapt, o formulă de marketing pentru ca oamenii să devină plătitori pe viață pentru produse pe care nu le folosesc în niciun fel, dimpotrivă, le afectează sănătatea în anumite situații, iremediabil”, a declarat George Roman, director de programe la „Salvați Copiii” România, vineri, la Radio România Actualități.

Fumatul este interzis în apropierea şcolilor şi unităţilor sanitare (50 de metri), precum şi în apropierea staţiilor de transport în comun (15 metri), iar aruncarea chiştoacelor de ţigări şi a altor deşeuri din tutun în locurile publice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de parlamentari USR, adoptat tacit, luni, de plenul Senatului, potrivit Agerpres.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.