fbpx

Comisia Europeană lansează un pachet educațional pentru licee

Tinerii din întreaga Uniune Europeană pot afla cum să participe activ în UE, cu ajutorul noului pachet educațional pentru licee „Democrația UE în acțiune – Exprimă-ți părerea prin inițiativele cetățenești europene”, lansat pe 8 iunie 2023.

Acest material didactic va ajuta tinerii să devină cetățeni implicați și să identifice modalități de cooperare cu tineri din alte țări, pentru a susține obiective comune. Lecțiile pot fi predate la orele de educație civică sau chiar la cele de limbi străine.

Prin prezentări, proiecte de cercetare în clasă, sesiuni de dezbateri, dezvoltarea de proiecte și jocuri de rol, elevii pot învăța cum se iau deciziile în UE, cum le afectează aceste decizii viața de zi cu zi și, cel mai important, cum le permite un instrument ca Inițiativa cetățenească europeană să se alăture altor tineri din Uniunea Europeană pentru a modela politicele europene în domenii care îi interesează.

Din 2012 și până în prezent, la nivelul UE au fost înregistrate 101 inițiative din partea cetățenilor europeni pe teme diverse, de la mediu, agricultură, bunăstarea animalelor și protecția consumatorilor până la drepturi sociale și fundamentale.

 

Inițiativa cetățenească europeană (ICE) este un instrument care permite cetățenilor UE să influențeze politicile plasând pe ordinea de zi a instituțiilor europene chestiuni care contează pentru ei. O inițiativă cetățenească reunește persoane din țări diferite ale UE pentru a strânge semnături și a solicita Comisiei să inițieze propuneri legislative în domeniile în care Comisia are competențe conform tratatelor UE. 

 

„Democrația UE în acțiune – Exprimă-ți părerea cu inițiativa cetățenească europeană” – material didactic 

Pachetul educațional destinat școlilor este conceput să înzestreze elevii de liceu cu cunoștințele și competențele necesare pentru a fi cetățeni UE activi și implicați. Cursul este disponibil în toate limbile oficiale ale UE și conține activități interactive de grup, precum și teme și proiecte comune. Cursul este împărțit în patru unități tematice și acoperă de la informații generale despre Uniunea Europeană până la informații și activități specifice despre inițiativa cetățenească europeană.

 

Cine poate lansa o inițiativă?

Cetățenii UE pot coopera pentru a-și face vocea auzită. Inițiativele cetățenești europene pot fi lansate de un grup de organizatori din cel puțin 7 state membre. Mai întâi, Comisia Europeană verifică viabilitatea juridică a inițiativei, după care urmează strângerea de semnături, fie pe hârtie – de către organizatori, fie online – prin intermediul unui sistem de colectare pus la dispoziție de Comisia Europeană.

 

După colectarea a cel puțin un milion de semnături valide (verificate de autoritățile statelor UE) inițiatorii au ocazia să își prezinte ideile Comisiei Europene și Parlamentului European. La finalul etapei de examinare a inițiativei, Comisia adoptă  un răspuns oficial în care explică cum va lua în calcul ideile cetățenilor (sau dacă nu, de ce).

 

ICE în România

În ultimii ani peste 900 de cetățeni au lansat un  număr total de 101 de inițiative cetățenești europene, 46 dintre acești organizatori provenind din România. Pentru susținerea acestor inițiative au fost strânse peste 18 milioane de semnături la nivelul UE, dintre care circa           471 000 de semnături provin din România. 

 

Inițiativa cetățenească europeană cu numărul 100

În aprilie 2023, a fost înregistrată inițiativa cetățenească numărul 100. Aceasta propune „Conectarea tuturor capitalelor europene și a europenilor printr-o rețea feroviară de mare viteză”. Această inițiativă se alătură altor șapte inițiative aflate în prezent în etapa de strângere de semnături. Noi inițiative cetățenești sunt depuse și înregistrate în permanență, inițiativa cu numărul 101 flind înregistrată pe data de 31 mai. 

 

Exemple de inițiative cetățenești de succes: Salvați albinele și fermierii! – un milion de semnături 

După ce a reușit să strângă cu succes peste un milion de semnături verificate, inițiativa Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor, pentru un mediu sănătos a primit recent un răspuns favorabil din partea Comisiei Europene.

 

Această inițiativă a propus:

  • eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în 2035;
  • refacerea biodiversității;
  • sprijinirea fermierilor în tranziția lor către agricultura durabilă.

 

Comisia a salutat și recunoscut importanța acestei inițiative, mai ales în contextul problemelor asociate schimbărilor climatice, poluării și pierderii biodiversității cu efect direct asupra activității agricole și securității alimentare în Europa.

 

Comisia a considerat că propunerile legislative care sunt în prezent negociate la nivel european acoperă multe dintre solicitările inițiativei. De aceea, Comisia consideră că prioritatea este de a se asigura că aceste propuneri vor fi adoptate prompt de Parlamentul European și de Consiliu, iar apoi vor fi puse în aplicare. Cele peste un milion de semnături pentru această inițiativă sunt un semnal clar și o încurajare pentru Comisie de a menține nivelul ridicat de ambiție în cursul negocierilor legislative. 

 

Comisia va prezenta răspunsurile la alte două inițiative valide ale cetățenilor în iulie.

Aflați mai multe despre ICE

Pentru a afla mai multe despre ICE, puteți asculta un nou episod din seria de podcasturi CitizenCentral (disponibil  pe Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts și Soundcloud). 

Acest episod dedicat noului pachet educațional conține intervenții ale unui deputat din Parlamentul European, ale unei profesoare de liceu din Polonia care a utilizat deja materialele didcatice, și ale unui oficial al Comisiei Europene.

 

Inițiativa cetățenească europeană în cifre-cheie 

Inițiative care strâng semnături în prezent

Discutați cu ambasadorii inițiativei cetățenești europene (Europa.EU) 

 

Materiale de comunicare disponibile în toate limbile UE 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.