fbpx

DECIZIE: Părinții de același sex și copiii lor trebuie să fie recunoscuți ca familie, în întreaga Uniune Europeană

Photo 76289613 © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Curtea de Justiție a Uniunii Europene, instanța supremă a UE, a decis că părinții de același sex și copiii lor trebuie să fie recunoscuți ca familie în toate statele membre ale Uniunii, informează Euronews.

Într-o hotărâre de referință de marți, Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a declarat că, dacă o țară recunoaște o relație parentală cu un copil, atunci fiecare stat membru ar trebui să facă același lucru pentru a garanta dreptul copilului la libera circulație.

Cazul a ajuns în fața instanței după ce autoritățile bulgare au refuzat să dea un certificat de naștere fiicei nou-născute dintr-un cuplu de același sex, pe motiv că un copil nu poate avea două mame.

Kalina Ivanova, cetățeană bulgară, și britanica Jane Jones, născută în Gibraltar, sunt ambele înregistrate ca mame ale Sarei, care s-a născut în Spania în 2019.

Dar niciunul dintre părinți nu este de origine spaniolă, ceea ce înseamnă că cetățenia în acea țară nu este permisă și, în conformitate cu Actul privind naționalitatea britanică din 1981, Jones nu poate transfera cetățenia britanică fiicei sale, deoarece ea s-a născut în Gibraltar.

Pe această bază, Ivanova a cerut cetățenia bulgară pentru copilul ei, care a fost ulterior respinsă din cauza căsătoriilor și parteneriatelor între persoane de același sex și nerecunoscută legal în Bulgaria.

În consecință, Sara a fost expusă riscului de apatridie, fără acces la cetățenie, în imposibilitatea de a părăsi țara de reședință a familiei sale, Spania, precum și fără documente personale, limitându-i, prin urmare, accesul la educație, asistență medicală și securitate socială.

De asemenea, CJUE a decis că fiicei celor două ar trebui să i se elibereze un pașaport bulgar.

Vorbind marți după hotărâre, Arpi Avetisyan, șeful de litigii la ONG-ul ILGA-Europe a declarat: „Hotărârea a adus clarificarea mult așteptată că paternitatea stabilită într-un stat membru al UE nu poate fi refuzată de către altul, sub pretenția de a proteja identitatea națională”.

„Acesta este o adevărată dovadă a faptului că UE este o uniune a egalității și așteptăm cu nerăbdare să vedem familiile LGBTQ bucurându-se de dreptul lor la libertatea de mișcare și de alte drepturi fundamentale pe picior de egalitate cu oricine altcineva. Este important ca hotărârea să fie pusă în aplicare iminent, nu numai pentru copilul Sara și familia ei, ci și pentru alte familii care se confruntă cu provocări similare în UE.”

Cazul nu poate fi atacat cu recurs.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-photo-female-parents-daughter-forest-looking-to-camera-image76289613

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.