fbpx

CNE cere Senatului să intervină în legiferarea exmatriculării: Amendamentul este alarmant

Miruna Croitoru, președinta CNE

Consiliul Naţional al Elevilor califică drept ”alarmant” amendamentul votat, ieri, în Camera Deputaților și care permite exmatricularea elevilor pentru fapte deosebit de grave. Organizația cere Senatului să intervină, atunci când proiectul Legii învățământului preuniversitar va ajunge să fie dezbătut în Camera Superioară.

Senatul este camera decizională în ceea ce privește forma finală a Legilor Educației. 

Consiliul Național al Elevilor consideră alarmant amendamentul votat în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților, deoarece beneficiile eliminării acesteia au fost deja făcute cunoscute și chiar susținute în trecut de către Ministerul Educației.
Solicităm astfel Comisiei pentru Învățământ din Camera Senatului să elimine acest articol al proiectului de lege.

„Schimbarea în educație ar trebui să însemne evoluție. Cum poate fi posibil acest lucru când îngrădim accesul la educație și nu oferim șansa de reabilitare? Când se pune “sau” în loc de “și” atunci când vorbim de drepturile elevilor și ale profesorilor? Solicităm Senatului României să trateze cu maximă responsabilitate acest aspect în dezbaterile ce urmează și să reasigure echitatea în aplicarea sancțiunilor.” a declarat Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor.

”Constituționalitatea este caracteristica cheie care definește dreptul la educație. Elevii au nevoie de acest cadru în care să se dezvolte armonios, să își formeze deprinderile necesare, să asimileze un bagaj de cunoștințe și să își contureze sistemul axiologic personal. Cadrele didactice au un rol fundamental în formarea trăsăturilor de caracter ale elevilor și în transmiterea unor serii de cunoștințe și competențe morale.

Exmatricularea elevilor, pe lângă neconstituționalitate, mai înseamnă și o dezamăgire pedagogică a sistemului de învățământ din România, în special în contextul ratei crescute de abandon școlar din ultimii ani. Dincolo de cadrul legal, trebuie menționată și realitatea din sălile de clasă și impactul real pe care exmatricularea îl are asupra asigurării siguranței și a bunei desfășurări a oricărui proces instructiv-educativ. Orice elev are nevoie de mentorat, îndrumare, consiliere, sprijin, aspecte de care acesta poate beneficia doar prin frecventarea orelor de curs. Exmatricularea pe perioade de câteva zile, la fel cum a fost propus, ar însemna, de asemenea, o creștere substanțială a absenteismului”, transmite CNE.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.