fbpx

Cercetător la Univ. Cambridge: Omicron ar putea fi ultima variantă de îngrijorare a SARS-CoV-2

Photo 126546683 © Casimirokt | Dreamstime.com

Omicton ar putea fi ultima variantă îngrijorătoare a SARS-CoV-2 și ar putea însemna un puternic declin al pandemiei, afirmă cercetătorul  Ben Krishna, expert în imunologie și virusologie la Universitatea Cambridge, într-un articol științific publicat în The Conversation.

Ce spune cercetătorul: 

Virusul nu se poate îmbunătăți la infinit. Legile biochimiei înseamnă că virusul va dezvolta în cele din urmă o proteină spike care se leagă de ACE2 cât mai puternic posibil. Până în acel moment, capacitatea SARS-CoV-2 de a se răspândi între oameni nu va fi limitată de cât de bine se poate lipi virusul de exteriorul celulelor. Alți factori vor limita răspândirea virusului, cum ar fi cât de repede se poate replica genomul, cât de repede poate intra virusul în celulă prin intermediul proteinei TMPRSS2 și cât de mare este cantitatea de virus pe care o poate elimina un om infectat. În principiu, toate acestea ar trebui să evolueze în cele din urmă către momentul maxim de performanță.

A atins Omicron acest vârf? Nu există niciun motiv întemeiat să presupunem că a făcut-o. Așa-numitele studii de „câștig-de-funcție”, care analizează ce mutații SARS-CoV-2 trebuie să se răspândească mai eficient, au identificat o mulțime de mutații care îmbunătățesc capacitatea proteinei spike de a se lega de celulele umane pe care omicronul nu le are. . Pe lângă aceasta, ar putea fi aduse îmbunătățiri la alte aspecte ale ciclului de viață a virusului, cum ar fi replicarea genomului, așa cum am menționat mai sus.

Dar să presupunem pentru o secundă că Omicron este varianta cu capacitatea de răspândire maximizată. Poate că această variantă nu se va îmbunătăți, deoarece este limitată de probabilitatea genetică. În același mod în care zebrele nu și-au dezvoltat ochii în spatele capului pentru a evita prădătorii, este plauzibil ca SARS-CoV-2 să nu poată detecta mutațiile necesare pentru a atinge un maxim teoretic, deoarece aceste mutații trebuie să apară simultan, și este prea puțin probabil să apară așa. Chiar și într-un scenariu în care Omicron este cea mai bună variantă de răspândire între oameni, vor apărea noi variante pentru a gestiona sistemul imunitar uman.

S-ar putea să avem câte un sezon de COVID în fiecare iarnă, în același mod în care avem sezonul gripei acum. Virusurile gripale pot avea, de asemenea, un model similar de mutație în timp, cunoscut sub numele de „deriva antigenică”, care duce la reinfecții. Noii viruși ai gripei din fiecare an nu sunt neapărat mai buni decât cei de anul trecut, doar suficient de diferiți. Poate că cea mai bună dovadă pentru această eventualitate pentru SARS-CoV-2 este că 229E, un coronavirus care provoacă răceala comună, face deja acest lucru.

Prin urmare, Omicron nu va fi varianta finală, dar poate fi ultima varianta de îngrijorare. Dacă avem noroc, iar cursul acestei pandemii este greu de prezis, SARS-CoV-2 va deveni probabil un virus endemic care se schimbă încet în timp.

Sursă imagine: https://www.dreamstime.com/omicron-word-dictionary-omicron-concept-omicron-image126546683

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.