fbpx

CEDO: România a discriminat o candidată la Medicină Militară, pe motiv de înălțime și greutate

Photo 48663433 © Fedecandoniphoto | Dreamstime.com

România a discriminat o candidată la Institutul de Medicină Militară, refuzând să-i permită să susțină un examen de admitere, deoarece era prea scundă, a decis, marți, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, conform publicației de profil Court House News.

CEDO i-a dat dreptate Elenei Moraru, hotărând că statul român nu are niciun motiv științific sau bazat pe cercetare pentru a-i interzice tinerei, acum în vârstă de 23 de ani, să susțină examenul de admitere la Institutul de Medicină Militară.

În 2018, Moraru a început procesul de înscriere la cele două universități din România care ofereau un program de studii de profil, cu intenția de a deveni medic militar. În cadrul procesului de aplicare, ea a fost supusă unui examen fizic la Spitalul Militar de Urgență Pitești.

I s-a spus că înălțimea și greutatea ei – Moraru are 1,49 m și cântărește 44 de kilograme – nu au atins standardele stabilite de Ministerul Apărării Naționale. Autoritățile române au susținut că personalul medical militar trebuie să poată transporta echipamentul standard pentru un soldat, care cântărește în jur de 56 de kilograme. O lună mai târziu, armata a menținut decizia de a o respinge.

Moraru a făcut apel la o instanță din România, argumentând că cerințele privind înălțimea și greutatea sunt discriminatorii. Ea a subliniat o hotărâre din 2017 a celei mai înalte instanțe a Uniunii Europene, care a constatat că o înălțime minimă stabilită de forțele de poliție elene este ilegală, deoarece discrimina femeile și nu era vitală pentru job.

România a susținut că standardele sale de înălțime și greutate sunt stabilite diferit pentru bărbați și pentru femei, ținând cont de dimensiunea în general mai mică a femeilor.

Instanța din Strasbourg a fost de partea lui Moraru, constatând că cerința nu are o argumentare suficientă.

„Autoritățile interne nu au prezentat nicio justificare rezonabilă și obiectivă pentru dezavantajul cu care se confruntă solicitantul în procesul de admitere la medicina militară”, a scris completul format din șapte judecători.

Instanța a criticat în mod deosebit faptul că lui Moraru nu i s-a cerut niciodată să demonstreze dacă poate transporta greutatea invocată pentru echipamentul soldaților. Standardul ministerului apărării nu pare să se bazeze pe „studii, cercetări sau date statistice sau orice tip de dovezi empirice”, a spus instanța.

Începând cu anul 2020, autoritățile române au eliminat cerința de dimensiune pentru recruții militari. Deși Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut că Moraru va fi liberă să depună din nou cererea, instanța a remarcat că aceasta a fost încă dezavantajată din cauza întârzierii.

Instanța a obligat guvernul român să îi plătească lui Moraru 7.500 de euro daune.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-photo-old-bathroom-scale-measuring-rod-height-weight-counterbalance-image48663433

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.