fbpx

Absolvenții care au luat Bacalaureatul să își poată mări notele într-o sesiune viitoare – proiect

Photo 41304195 © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

USR propune, într-un proiect de lege depus la Senat, ca absolvenții care au promovat examenul de Bacalaureat să își poată mări notele obținute la una sau la mai multe probe, într-o sesiune viitoare a examenului.

Textul de proiect legislativ:

Articol unic – La articolul 103 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 613 din 5 iulie 2023, după alineatul (12) se introduc trei noi alineate, alineatul (12), alineatul (13) și alineatul (14), cu următorul cuprins:

 

„(12) Absolvenţii studiilor liceale care au promovat examenul național de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obţinută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.

 

(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obținută este mai mare decât cea anterioară. 

 

(14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării.

 

Argumente incluse în expunerea de motive a proiectului:

La nivel național, conform ultimelor date statistice, doar 42% dintre elevii care s-au înscris în anul 2011 în clasa I au ajuns să promoveze examenul de Bacalaureat, conform datelor Ministerului Educației. Totodată, abandonul universitar a atins un procent de aprox. 48%, după cum arată un raport al UEFISCDI redactat în anul 2022. Din totalul de 120.309 de studenți înscriși la studii de licență în anul 2015, doar 57.705 au reușit să obțină o diplomă de licență până în anul 2021. Totodată, conform datelor Eurostat, în 2020 România se situa pe ultimul loc în ceea ce privește ponderea absolvenților de studii superioare în persoanele cu vârste cuprinse între 24 și 31 de ani, aceasta fiind de 24.9%. 

Accesul în învățământul superior trebuie asigurat într-un mod eficient, flexibil, care să permită oricărei persoane să își reorienteze parcursul profesional în orice moment al vieții, dacă asta consideră. Un astfel de model este regăsit în Statele Unite ale Americii, unde examenul SAT, cel care facilitează accesul în învățământul superior, poate fi susținut de mai multe ori de absolvenți, chiar înainte de finalizarea studiilor liceale. 

care au promovat Bacalaureatul care au promovat Bacalaureatul 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.