fbpx

7 noiembrie 1992: Prima proteză de șold realizată cu ROBODOC

Prototip ROBODOC

ROBODOC este un robot care efectuează intervenții chirurgicale de înlocuire totală a șoldului și genunchiului. În 1992, a fost primul robot din Statele Unite folosit în operația unui pacient uman, iar de atunci, s-au efectuat cu ROBODOC peste 28.000 de proceduri ortopedice în întreaga lume. Spre deosebire de alți roboți chirurgicali, care sunt controlați de chirurg în timp real și au un rol pasiv, ROBODOC este pre-programat înainte de operație, ceea ce îi conferă mai multă autonomie în timpul procedurii. Tehnologia din spatele acestui dispozitiv este rezultatul colaborării între medici, cercetători medicali, ingineri și studenți absolvenți.

Prototipul ROBODOC a fost realizat în 1989 prin modificarea și adaptarea unui robot industrial pentru aplicații medicale. Dezvoltarea sa a fost realizată de Howard „Hap” Paul, doctor în medicină veterinară, și dr. William Bargar, chirurg ortoped. Cei doi s-au întâlnit la Facultatea de Medicină a Universității California, Davis. Cercetarea și dezvoltarea pentru robotul chirurgical au început în 1986, când Centrul de Cercetare Thomas J. Watson al IBM și cercetătorii de la Universitatea California, Davis au început colaborarea pentru un sistem inovator de artroplastie totală a șoldului (THA). Scopul lor era de a crea un sistem chirurgical robotic care să redefinească chirurgia precisă de înlocuire a articulațiilor.

Studii medicale de succes realizate pe câini

În 1990, sistemul a fost utilizat pentru prima dată pentru a efectua o înlocuire totală a șoldului unui câine cu o problemă congenitală. Dr. Paul a dezvoltat un studiu clinic canin în care cincisprezece câini au fost tratați manual, iar alți douăzeci și cinci au fost tratați cu asistență robotică. Studiul a fost un succes și foarte promițător pentru domeniul în plină dezvoltare al roboticii medicale.

Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro

Prima operație de protezare de șold pe pacient uman

La 7 noiembrie 1992, o echipă chirurgicală condusă de dr. Bargar la Spitalul General Sutter din Sacramento, California, a utilizat ROBODOC pentru a efectua prima înlocuire a șoldului uman asistată de robot. Operația a fost prima dintre cele zece de la spital aprobate de Administrația Federală a Alimentelor și Medicamentelor (FDA) pentru a determina siguranța și fezabilitatea dispozitivului. Succesul a deschis calea pentru studii clinice la nivel național, care au început în 1993.

Prototip ROBODOC

În mod tradițional, în procedurile ortopedice, chirurgul găurește manual o cavitate în arborele femural pentru implant. Această metodă lasă un spațiu între os și implant; potrivirea este imperfectă și uneori se utilizează ciment osos pentru a umple golurile. În funcție de vârsta și nivelul de activitate al pacientului, precum și de tipul de implant primit, înlocuirile totale de șold pot avea o durată medie de viață de zece până la douăzeci și cinci de ani. Deteriorarea cimentului din cauza uzurii zilnice poate necesita o intervenție chirurgicală de remediere, care implică complicații suplimentare, cum ar fi curățarea cimentului din cavitate. Precizia ROBODOC permite implantarea fără ciment, ceea ce reprezintă o opțiune mai bună pentru pacienții tineri care pot duce o viață mai activă din punct de vedere fizic și au nevoie de un implant care să dureze pe termen lung. Precizia implantului este posibilă datorită sistemului de planificare preoperatorie computerizat tridimensional.

Fotografie generată cu Inteligență Artificială

ORTHODOC, stația de lucru preoperatorie, preia informații din scanarea computerizată tomografică (CT) pentru a crea un model tridimensional al oaselor pacientului. Acest lucru permite chirurgului să selecteze un implant și să-l poziționeze precis în cavitatea planificată. Aceste date sunt stocate pe o unitate externă de memorie, care este introdusă în computerul robotului în ziua procedurii. Testele de laborator au arătat că ROBODOC creează cavități în care 95% din implant se află la o distanță de 1 mm față de os. În contrast, tehnicile manuale produc cavități în care doar 20-30% din implant se află la o distanță de 1 mm față de os. Această precizie mai mare încurajează creșterea osoasă, stabilitatea și reduce probabilitatea necesității unei intervenții chirurgicale de remediere.

Avantajele utilizării asistenței robotizate în operațiile de înlocuire de șold sunt evidente: spitalul economisește resurse ca urmare a timpului de operație mai scurt și a perioadei reduse de spitalizare, mai puține complicații intraoperatorii și timpilor de recuperare reduși.

Astăzi, Robodoc a fost înlocuit de alte tehnologii și sisteme mai avansate, cum ar fi navigația computerizată și asistența robotică mai sofisticată. Cu toate acestea, Robodoc a reprezentat un pas important în dezvoltarea chirurgiei ortopedice asistate de roboți.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA. 


Poate te interesează și

6 noiembrie 1835: Se naște Cesare Lombroso, autorul teoriei „criminalului înnăscut”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.