fbpx

31 decembrie 1938: Etilotestul este oficial introdus în Indiana

În 1938, la 31 decembrie, „drunkometerul”, etilotestul pentru șoferi, inventat de Dr. Rolla N. Harger de la Indiana University School of Medicine, a fost introdus oficial în Indianapolis. A fost primul echipament de succes pentru testarea conținutului de alcool din sângele uman prin analiza respirației.

Dr. Harger a folosit principiul că alcoolul este prezent în respirația unei persoane care a consumat alcool. Dispozitivul său, etilotestul, măsura cantitatea de alcool dintr-o mostră de aer expirat și calcula nivelul de alcool din sânge al persoanei. 

Dr. Rolla Harger’s și prototipul „Drunkometer” la Indiana State Fair, 134. Foto credit@Image via Indiana Historical Society.

Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Beția la volan: o problemă care nu poate fi rezolvată fără probe în Statele Unite

De peste un secol, sancțiunile penale pentru conducerea sub influența alcoolului au preocupat politica americană. În 1910, statul New York a adoptat ceea ce este considerată prima lege din Statele Unite ale Americii care interzice conducerea sub influența alcoolului și impune pedepse pentru o astfel de infracțiune. Odată cu creșterea deținerii de automobile în anii 1920, alte state au urmat exemplul. Și după abrogarea Prohibiției în 1933, disponibilitatea crescută a băuturilor alcoolice a creat o senzație și mai puternică de urgență printre oficialii de sănătate publică de a limita conducerea sub influența alcoolului. Statisticile contemporane susțin ideea de a avea legi mai stricte. Problema era că legile de la începutul secolului 20 privind conducerea sub influența alcoolului erau dificil de aplicat deoarece necesitau dovada stării de ebrietate a șoferului și nu defineau nivelul minim de îmbibație alcoolică. Legiuitorii și oficialii de sănătate publică au realizat rapid necesitatea unei metode științifice de analiză a intoxicației alcoolice.

sursă Indiana Legal Archive


Până în 1948, Harger și alți profesori de la Indiana University au început cursuri de o săptămână despre testarea alcoolului din respirație, sponsorizate de Comitetul pentru Teste de Intoxicație al Consiliului Național de Siguranță. Robert F. Borkenstein, fotograf și instructor la aceste cursuri, pe baza invenției lui Harger, a construit ulterior Breathalyzerul (1954), un instrument mai practic și portabil pentru testarea alcoolului din respirație. Drunkometerul necesită recalibrare atunci când este mutat dintr-un loc în altul.

„Cele mai importante avantaje produse de Breathalyzer au fost dimensiunea sa mică și portabilitatea – era ușor de transportat și utilizat de către polițiști – și fiabilitatea sa. Dacă este utilizat corect, rezultatele sunt precise și replicabile. Eșantionul de respirație trece printr-o fiolă care conține un agent chimic care-și  schimbă culorile în funcție de cantitatea de alcool prezentă în aerul expirat.” scrie istoricului în medicină Barron Lerner.

Borkenstein (al treillea din stânga) prezentând prototipul analizorului de respirație,1954

Cu îmbunătățirile aduse de Borkenstein, tehnologia Breathalyzer a devenit rapid o armă esențială în trusa de luptă împotriva infracțiunilor a fiecărui polițist.

Revenind la invenția doctorului Harger, aceasta a fost un pas important în dezvoltarea tehnicilor de detectare a alcoolului în corpul uman și a deschis calea pentru dezvoltarea ulterioară a etilotestelor moderne. Astăzi, etilotestele sunt utilizate în întreaga lume pentru a determina nivelul de alcool din sângele șoferilor și pentru a asigura siguranța rutieră.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și:

30 decembrie 1986: Canarii din minele britanice sunt înlocuiți cu echipamente de detectare a gazelor toxice

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.