Armata de Teracotă a Împăratului Qin Shi Huangdi (259-210 î.Hr.) a fost descoperită pe 29 martie 1974 în apropierea orașului Lintong, de către un grup de fermieri – Yang Zhifa, cei cinci frați ai săi și vecinul Wang Puzhi – care săpau un puț la aproximativ 1,5 km est de mormântul Împăratului Qin de la Muntele Li (Lishan).
Descoperirea a început cu câteva fragmente de ceramică, ca mai apoi să fie dezvăluit un cap de teracotă, care a condus, după eforturi mari de excavație, la dezgroparea a 8.000 de soldați și cai. Figurinele variază în înălțime în funcție de importanța lor, cele mai înalte fiind generalii.
Aceștia făceau parte din necropola primului împărat al Chinei și au fost îngropați pentru a-l ajuta în viața de apoi. Soldații aveau expresii faciale unice și erau poziționați în funcție de rang. Deși multe dintre culorile strălucitoare ale hainelor au dispărut în timp, petele de vopsea rămase sugerează că acestea au fost colorate în culori vii.
Excavațiile au dezvăluit, de asemenea, săbii, vârfuri de săgeți și alte arme, multe în condiție perfectă. Arheologii chinezi au anunțat descoperirea la 11 iulie 1975.
Lucrările la mausoleu au început în anul 246 î.Hr., imediat după ce Împăratul Qin (în vârstă de 13 ani la acea vreme) a succedat tatălui său ca Rege al Qinului, iar proiectul a implicat nu mai puțin de 700.000 de muncitori, care nu au venit să lucreze voluntar.
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.
Această descoperire i-a determinat arheologii chinezi, inclusiv pe Zhao Kangmin, să investigheze, dezvăluind cea mai mare grupare de figurine de ceramică găsită vreodată. Ulterior, în zonă a fost construit un complex muzeal, iar cea mai mare groapă fiind încadrată de o structură acoperită.
Armata de Teracotă a devenit unul dintre cele mai remarcabile situri arheologice din lume, oferind o perspectivă fascinantă asupra istoriei și culturii Chinei antice.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Poate te interesează și: