fbpx

16 aprilie 1947: Efectul de „zoom” este adăugat camerelor de televiziune

Camere de televiziune cu lentile Fairbanks Zoomar, imagine generată cu AI

Pe 16 martie 1947, efectul de zoom a fost a fost folosit de NBC (National Broadcasting Company) în studiourile din New York City, în timpul unei transmisiuni live a unui joc de fotbal american între Philadelphia Eagles și Washington Redskins.

Efectul de zoom pentru lentila camerei de televiziune a fost inventat de Frank Back, un chirurg din Philadelphia. El a creat o lentilă specială care permitea cameramanilor să ajusteze distanța focală a camerei și să facă zoom cu obiectivul acesteia. Acest nou efect de zoom a revoluționat producția TV, oferind o flexibilitate și versatilitate mai mare în captarea și transmiterea imaginilor.

Lentile de camere de televiziune Zoomar

Anterior acestei invenții, mutarea către un cadru apropiat necesita mișcarea întregii camere spre actor sau obiect, sau departe pentru un cadru la distanță mare. Acum, aceleași efecte de zoom puteau fi produse folosind lentila Zoomar, care a revoluționat transmisiile sportive la TV.


Ce-ar fi viața fără știință? Unde-am fi fost fără mărul lui Newton? Fără baia lui Arhimede – după care se spune că a strigat ”Evrika”? Lumea de azi ar arăta diferit, pentru că impactul științei asupra vieții noastre este uriaș. De aceea, Școala Evrika a ales o metodă de predare cu sens, axată pe informațiile esențiale, lăsând suficient loc pentru creativitate, inițiativă, curaj, imaginație și sete de cunoaștere. Dacă sunteți curioși, intrați pe www.scoala-evrika.


Zoomul a fost brevetat ca „obiectiv varifocal pentru camere” la 23 noiembrie 1948 de către inventatorul său, Dr. Frank Gerard Back din New York City. Compania sa, Zoomar, a continuat să-și dezvolte tehnologiile până în anii 1970, cu inovații optice pentru televiziune și filme, precum și aplicații astronomice, medicale, comerciale și chiar militare.


Ministerul Educației anunță că a publicat Calendarul pentru acordarea unui ajutor financiar, elevilor și studenților, în vederea achiziționării de calculatoare pentru anul 2024 (EURO 200).


Demonstrarea acestui efect de zoom a fost un moment semnificativ în istoria televiziunii, deoarece a marcat începutul unei noi ere în producția și transmisia programelor TV.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și

15 aprilie 1452. S-a născut Leonardo da Vinci. Omagiu inedit adus de platforma dexonline

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.