fbpx

Toate bibliotecile publice din județul Brașov vor fi modernizate cu bani din PNRR

foto: Facebook.com/ Zoltan Szenner

Administrația județeană din Brașov vrea să modernizeze și să digitalizeze toate cele 30 de biblioteci publice. Printre acestea se află Biblioteca Municipală Făgăraş, cea din orașul Victoria, dar și din mediul rural.

Vicepreședintele CJ Brașov, Szenner Zoltan, a anunțat că a fost depus un proiect pentru obținerea de fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoarea totală de aproape 20 de milioane de lei.

Obținerea acestei finanțări va însemna modernizarea radicală a Bibliotecii Județene Brașov și a altora trei de la: Vama Buzăului, Victoria și Drăguș. Acestea vor fi renovate și echipate pentru a fi transformate în huburi pentru educație.

„Pe lângă partea de bibliotecă propriu-zisă, cu săli de lectură moderne, aici vor fi amenajate săli de curs, ateliere de robotică, ateliere cu imprimante 3D, studiouri video și VR. Pentu că ne dorim ca bibliotecile să devină adevărate centre comunitare, în funcție de specificul zonei, acestea vor fi dotate și cu ateliere de bricolaj, sculptură și atelier textile”, a precizat Szenner Zoltan.

Pentru toate celelalte biblioteci publice din județ, proiectul prevede schimbarea/modernizarea echipamentelor informatice.

„În prezent, majoritatea bibliotecilor au tehnică de calcul învechită, care funcționează cu dificultate. Noile dotări presupun calculatoare moderne, imprimante multifuncționale, echipamente audio-video, videoproiectoare, ecrane de proiecție, table interactive, precum și accesoriile și softurile necesare pentru funcționarea acestora”, afirmă Szenner Zoltan.

Bibliotecile modernizate vor fi implicate în organizarea de cursuri de creștere a competențelor digitale.

„Iar aici ajungem la principalul obiectiv al proiectului, respectiv la faptul că Banca Mondială va organiza, prin intermediul bibliotecilor, cursuri pentru îmbunătățirea competențelor digitale de bază ale comunităților cu acces limitat la formare digitală și ale grupurilor marginalizate din județul Brașov. După părerea mea, în mediul rural, aproape toți bătrânii sunt în risc de marginalizare în lumea digitală de astăzi. De aceea cred cu tărie că proiectul acesta va aduce multe schimbări în bine în viața comunităților locale din județ, facilitând accesul la informație și dobândirea unor competențe absolut indispensabile în zilele noastre”, mai spune vicepreședintele CJ Brașov, Szenner Zoltan, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.