fbpx

Theodor Paleologu: Data Paștelui nu e dogmă. Calendarul iulian e mai puțin precis

Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a transmis, la Digi 24, un mesaj de susținere a ideii lansate de Theodor Baconschi, care a propus ca data Paștelui să fie aceeași pentru catolici și ortodocși.

Paleologu spune că, din punct de vedere științific, calendarul gregorian, cel folosit de bisericile occidentale, este mai precis decât cel iulian, utilizat de mai multe biserici răsăritene, inclusiv Biserica Ortodoxă Română.

„Data Paștelui nu e dogmă. În 325 a avut loc Conciliul de la Niceea și acolo s-a discutat problema cristologică a naturii lui Isus și data Paștelui. Atunci se sărbătorea Paștele după tradiții locale diferite. Acum e mai bine, că sunt doar două date diferite, atunci erau mai multe date, era un haos total.

Calendarul, chestiunea sărbătoririi Paștelui, nu are legătură cu ortodoxia, care e definită prin conținutul dogmatic. Sunt două lucruri separate. E limpede că calendarul gregorian e mai precis din punct de vedere științific decât cel iulian”, a declarat Theodor Paleologu, la emisiunea ”În fața ta”, difuzată de Digi 24.

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și conferențiarul universitar Adrian Papahagi au solicitat public ca ortodocșii și catolicii să sărbătorească Paștele la aceeași dată.

Baconschi spune că Paștele ar trebui să fie celebrat după calendarul gregorian, alături de creștinătatea din Occident. În prezent, data Paștelui ortodox este stabilită după calendarul iulian, utilizat și de Biserica Ortodoxă din Rusia.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a transmis un mesaj aprobator față de ideea ca Paștele să fie sărbătorit la aceeași dată de ortodocși și catolici.

Posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămânând un ideal absolut dezirabil, așa cum este și firesc, așa cum a fost și dorința constantă a Sfinților Părinți ai Bisericii creștine primare.

Așa cum se știe(?), BOR a adoptat calendarul îndreptat de la data de 1 octombrie 1924.
Nu toate Bisericile Ortodoxe au făcut-o însă (Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă a Georgiei și Biserica Ortodoxă din Macedania).
Nici măcar până acum.

Ceea ce ridică, desigur, o elementară întrebare:

în ce constă concret valoarea fidelității față de un străvechi calendar dovedit științific ca (actualmente) eronat (rămas în urmă cu 13 zile)?

Ceea ce constituie și cauza majoră a problemei sărbătoririi Paștelui la o dată diferită în lumea creștină apuseană și răsăriteană.
O problemă solubilă prin apel la rațiune, discernământ și adecvare la realitate”, a afirmat Vasile Bănescu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.