fbpx

Simona Gherghe: Sportul e soluția cea mai la îndemână și mai ieftină contra dependenței de gadgeturi

Simona Gherghe, jurnalistă și coautoarea podcastului pe teme de educație ”Părinți CuMinți”, explică pentru cititorii Educație Privată în ce mod abordează relația propriilor copii cu sportul. Ea mărturisește, de asemenea, că visul său de a deveni sportivă de performanță a fost spulberat de doi antrenori abuzivi:

”Sunt generația Nadia. Jocurile mele erau legate de legenda gimnastei-minune. Toată ziua făceam roata, podul, improvizam bârna, iar bătătorul de covoare era locul nostru de “paralele”. Era, cumva, normal să le cer părinților să mă înscrie la gimnastică, ceea ce s-a și întâmplat. Și iată-mă în clasa întâi, la o grupă specială de gimnastică ritmică. Numai fete, cu antrenamente zilnice, cu visul să fim Nadia sau Daniela Silivaș. Doar că visul asta frumos al copilului de 6 ani a fost spulberat de doi antrenori, care ne băteau. Crunt. Cu stinghia de la parchet. Și acum, după aproape 40 de ani, mi-e greu să vorbesc despre asta. Doi ani a durat chinul antrenamentelor zilnice, cu umilințe și bătăi. Cred că acesta e și motivul pentru care relația mea cu sportul nu a fost una bună. 

 

Îmi doresc, însă, pentru copiii mei să facă sport. De agrement, de plăcere. Cu oameni buni și pasionați. Ce-or vrea ei. De exemplu, Ana face roata și câte o oră și tot nu se satură. În drumul meu zilnic spre grădinița copiilor, trec pe lângă o școală britanică. Copiii de acolo își încep ziua cu un timp de stat afară, indiferent de vreme. I-am văzut în curtea școlii și pe vânt, și pe ploaie, și pe ninsoare. Și nu par niciodată zgribuliți. 
Copiilor noștri le lipește statul afară. Mult, să alerge, să se joace în natură, să cadă, să se cațăre, să ia la rând bălțile, așa ca-n copilăria noastră la țară. Cred cu tărie că doar sportul și statul afară, în natură, pot să-i mai salveze de dependentă de gadgeturi și telefoane. Acolo e soluția. Poate cea mai la îndemână și mai ieftină.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.