fbpx

Scriitorul care a susținut că a fost în comă timp de 35 de ani recunoaște că a mințit

Manel Monteagudo, scriitorul din Spania care a afirmat  că s-a trezit din comă după 35 de ani, recunoaște că povestea nu este adevărată și a inventat-o.

„A scăpat de sub control și eu îmi asum vina”, spune acesta acum, după ce afirmațiile sale inițiale au fost preluate de presa din întreaga lume.

„Nu am fost în comă în niciun moment, în niciun moment nu am fost în comă”, a explicat Monteagudo  la televiziunea spaniolă TVE. Declarația a fost preluată și de publicația spaniolă Marca.

 Manel Monteagudo spune că este adevărat, totuși că a suferit un accident când avea 23 de ani și se afla pe o barcă. „Este adevărat că am căzut de la șase metri și am fost spitalizat, dar nu am fost în comă”, a declarat scriitorul.

 „Aveam între 14 și 16 pierderi de cunoștința pe zi, dar nu eram în comă. Mi-aș fi dorit să fiu în comă, pentru că atunci nu i-aș fi creat atâtea probleme soției mele”, adaugă el.

VerificaRTVE a vorbit cu Manuel Moltó, neurolog și purtător de cuvânt al Societății Spaniole de Neurologie. Moltó a subliniat că nu oferă o explicație pentru acest caz concret, deoarece nu a examinat sau tratat pacientul, ci mai degrabă despre comă. Potrivit acestuia, o astfel de stare „nu durează 35 de ani”: „Coma este o situație foarte tranzitorie, la începutul accidentării. În mod normal, după o accidentare gravă prin cădere, intri în comă, dar ieși din ea. Puțin câte puțin capacitatea de a respira revine și după câteva zile funcțiile de veghe și somn sunt reluate, ceea ce înseamnă că intri într-o stare vegetativă”.

Potrivit acestui specialist, aceste leziuni sunt complexe și depind de fiecare caz, iar la Monteagudo nu deține datele, ci în general și cu privire la starea vegetativă: „Deși la tineri se obțin rezultate mai bune datorită plasticității neuronale, creierul nu se regenerează, nu are capacitatea de a recupera ceea ce a pierdut în cazul leziunilor consolidate. Poti iesi din starea vegetativa dar intr-un mod foarte progresiv, cu mult efort. Munca este enormă, implică reabilitare de către mulți profesioniști și un model de parcurs perfect definit de neurologie. Există și oameni care rămân în stare vegetativă permanentă”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.