fbpx

Școlile din Făgăraș, dotate cu defibrilatoare externe automate, după ce o profesoară a înscris proiectul la bugetare participativă

bugetare participativă

Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraş va avea un centru de instruire destinat elevilor și profesorilor, pentru acordarea primului ajutor. Acesta va fi dotat cu defibrilator extern automat, manechine de resuscitare cardio-pulmonară, truse medicale și manuale de prim ajutor, livrate astăzi de către compania producătoare, anunță Primăria municipiului.

Defibrilatorul extern automatizat (AED) este un dispozitiv electronic portabil, care diagnostichează în mod automat și este proiectat pentru a fi ușor de folosit, având comenzi audio și vizuale simple, inclusiv în limba română.
Echipamentele au fost achiziționate printr-un proiect înscris la bugetarea participativă din 2021 de către profesoara Cristina Dudan, care predă și un curs opțional unde elevii învață tehniciile și procedura de acordare a primului ajutor premedical.

„Am identificat o nevoie esențială în comunitate: aceea de a cunoaște procedura și tehnicile de acordare a primului ajutor unei victime aflate în stop cardio-respirator. Sunt profesor de biologie și lucrul cu elevii m-a ajutat să conștientizez mai bine această nevoie. Elevii, profesorii și părinții nu știu cum să intervină în urgențele medicale. Este esențial să înțelegem că primul ajutor oferit la timp crește şansa de supraviețurie a victimei cu aproximativ 70%”, spune profesoara Dudan.

Beneficiare sunt și celelalte unități de învățământ din municipiul Făgăraș. Inițiatoarea a gândit proiectul pentru întreaga comunitate locală, astfel încât fiecare școală a primit câte un echipament complet pentru intervenții în caz de necesitate. Profesorii vor urma cursuri de prim ajutor, pentru a fi pregătiți în astfel de situații, iar pentru elevi vor fi create ateliere practice.

„Viața fiecărui copil este la fel de importantă, indiferent de școala în care învață. Am încercat să cuprind în proiect cât mai multe școli din Făgăraș, care au un număr mare de elevi, și în fiecare să existe câte un defibrilator și o trusă de prim ajutor. În perioada următoare, toți elevii din oraș vor beneficia de ateliere de formare pentru primul ajutor în caz de stop cardiac și înec.

Bugetarea participativă este doza de democrație și normalitate necesară unei societăți.
Mă bucur că Primăria Făgăraș a preluat această bună practică de la alte primării din marile orașe, din țară sau de peste hotare, și că oferă oportunitatea de a fi cheltuite anumite sume exact pe ceea ce consideră cetățenii că este important. Procedura de depunere a proiectelor mi s-a părut simplă și am observat că oferă chiar și consultanță pentru scrierea proiectelor”, a adăugat inițiatoarea proiectului.

Investiția este în valoare de peste 70.000 de lei, suma necesară fiind acordată din bugetul municipiului prin bugetarea participativă; programul se derulează de trei ani în Făgăraș, având o valoare de 500.000 de lei/an. 12 proiecte inițiate de cetățeni au fost realizate până în prezent de către autoritățile locale împreună cu cetățenii, altele fiind în curs de implementare.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.