fbpx

Rujeola poate fi învinsă de vaccinuri. Cele trei județe din România care au înțeles această lecție

În ultimii trei ani, România s-a confruntat cu una dintre cele mai serioase epidemii din istoria recentă. Rujeola a luat 64 de vieți și peste 17.000 de cazuri de îmbolnăviri au fost înregistrate. Majoritatea victimelor au fost reprezentate de copii nevaccinați.

Amploarea epidemiei de rujeolă a semnalizat și faptul că țara noastră se confruntă cu o criză a vaccinării. Una dintre cauze este absența din farmacii și spitale a vaccinului ROR, cel care imunizează copiii împotriva tripletei rujeolă-oreion-rubeolă. Alte două cauze importante, documentate în statisticile oficiale, sunt și neprezentarea părinților la vaccinare și refuzul imunizării. 

Astfel, cifrele au devenit alarmante și continuă să îngrijoreze. Potrivit statisticilor comunicate de  Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, la începutul anului 2018, rata imunizării cu doză dublă de ROR la vârsta de 5 ani era de 80,2%. Un an mai târziu, adică în februarie 2019, aceasta scăzuse la 75,8%.

În tot acest timp, cifrele îmbolnăvirilor și ale victimelor au continuat să crească.

Există, însă, trei județe din România în care rata de vaccinare cu ROR a crescut semnificativ. Acestea sunt Satu Mare, Giurgiu și Bistrița-Năsăud.

Cazul județului Bistrița-Năsăud este cu atât mai remarcabil, cu cât, la debutul epidemiei de rujeolă, acesta era considerat unul dintre focarele de infecție cele mai importante. În 2019, acoperirea vaccinală a atins, aici, 96,9%, multe peste media pe țară.

Cum se explică faptul că în aceste trei județe rata de imunizare a crescut? Unul dintre cele mai importante motive este reprezentat de medicii care au sesizat situația și au luat-o în serios, făcând toate eforturile pentru a o remedia. 

De asemenea, ei și-au asumat faptul că lipsa de educație în problema vaccinării și a sănătății în general are cauze profunde, care țin și de situația socio-economică a diferitelor zone din țară. Astfel, medicii au inițiat și au participat la campanii de informare, au colaborat cu diverse organizații non-guvernamentale, pentru a-i învăța pe oameni cât de important este să aibă grijă de sănătatea lor și a copiilor. Și au făcut acest lucru nu doar pe subiectul vaccinării, ci pe multe alte teme legate de medicină sau de igienă.

Eu sunt #MediciiSchimbării, iar povestea lor este spusă de Sistemul Medical Medlife.

 

Medicul care aduce informația în zonele defavorizate

Una dintre poveștile cele mai impresionante este a doctorului Alexandru Covaciu, un tânăr doctor care ajută oamenii din zonele defavorizate. Potrivit unui reportaj difuzat de Știrile Pro Tv, Alexandru Covaciu coordonează şi proiectul “Sănătate rurală” o caravană care merge prin satele uitate de la munte. Alături de colegii săi a transformat căminele culturale sau şcolile în mici spitale şi a consultat gratuit sute de oameni amărâţi.

Alexandru Covaciu: „Ce-am învăţat? Că educaţia medicală în România e la pământ. Nici măcar la pământ, e sub pământ. Țin minte o pacientă care a venit şi încă mai avea atele de sutură de la o operaţie de acum 40 de ani. Deci ea nu mai fusese la medic de 40 de ani. A fost aşa un impact pentru noi, cum să nu mai mergi de 40 de ani la un medic?”.

Puteți urmări povestea lui, integral, aici.

Despre Medicii Schimbării puteți afla mai multe detalii, aici.

Articol susținut de Sistemul Medical MedLife

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.