fbpx

Profesor de la UBB Cluj, fost informator al Securității Comuniste

foto: ubbcluj.ro

Istvan Horvath, președintele Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale și prodecan la nou înființata Facultate de Sociologie și Asistență Socială din cadrul UBB Cluj, a fost deconspirat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ca fiind informator al Securității Comuniste, potrivit Știri de Cluj. Cazul copiilor racolați de Securitate este anchetat de Parchetul General.

Într-un document remis de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Statului și publicat de Cotidianul se arată că, în timp ce era elev la Liceul Industrial 4 din Miercurea Ciuc, Istvan Horvath a fost recrutat pentru supravegherea informativă a colegilor de liceu. Totuși, Direcţia de Specialitate nu a identificat informaţii transmise Securităţii de către Horvath. Cercetarea s-a făcut în contextul deținerii funcției de preşedinte al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale.

Istvan Horvath a obținut titlul de doctor în 2002 cu o teză cu titlul LIMBĂ, ETNICITATE, IDENTITATE, avându-l inițial conducător pe profesorul Gáll Ernő, fiind între primii angajați la linia maghiară de la sociologie. Profesorul UBB se numără și între fondatorii revistei de sociologie în limbă maghiară Erdélyi Társadalom (Societatea Transilvană), care funcționează din 2003 și al cărui redactor-șef a fost la început. În 2001 a devenit prodecan la nou înființata Facultate de Sociologie și Asistență Socială (până în 2007), devenind în 2013 profesor universitar în cadrul acesteia. Din 2007, Horváth conduce Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale o instituție publică înființată în anul respectiv la Cluj.

Cazul copiilor racolați de Securitate, anchetat de Parchetul General

Potrivit Euronews România, Parchetul General investighează cazul a cel puțin 12.000 de copii, astăzi adulți, racolați de Securitate în vremea comunismului. Dosarul a fost deschis la solicitarea CNSAS care continuă să trimită liste cu elevi care ar fi făcut poliție politică. Scopul anchetei este, însă, să fie trași la răspundere cei care i-au racolat pe copii. Miile de elevi și studenți sunt considerate doar victime în acest dosar.

Investigația a început în 2021, la peste 30 de ani de la Revoluție și este pentru prima oară când un procuror militar vorbește despre această anchetă sensibilă care ar viza și persoane cu funcții în statul român. Dosarele copiilor care erau racolați pentru a deveni turnători la Securitate au fost descoperite de cercetătorii CNSAS atunci când au început să verifice dosarele candidaților pentru alegerile generale sau locale.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.