fbpx

Ovidiu Vanghele, profesor asociat la FJSC: Mă bucur că ați vorbit, studenți. Nu vă opriți. Vorbiți!

Ovidiu Vanghele, jurnalist și profesor asociat la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, îi felicită public pe studenții care au denunțat abuzurile verbale ale unui cadru didactic universitar.

”Mă bucur că ați vorbit, studenți. Nu vă opriți. Vorbiți! Spuneți tot! Facultatea aia e de fapt a voastră, nu e nici a lu’ Coman, nici a lu’ Podaru, nici a nimănui, e a voastră. Sigur, respectați regulile, dar când din partea cealaltă ele nu se respectă, pac!, cereți fault, henț, unșpe metri, ce e de cerut!
BRAVO VOUĂ!”, transmite Ovidiu Vanghele.
Într-o postare scrisă în limbaj colocvial pe Facebook, jurnalistul oferă mai multe detalii și despre controverse etice din interiorul facultății, despre relația dintre unii membri ai conducerii Facultății de Jurnalism și studenți, dar și despre conexiunile actualului prodecan cu PNL:
”Încă de când am ajuns în poziția asta am fost efectiv ultragiat când am constatat că nulitatea Vâlcu Val ocupă funcția de prodecan al facultății. În calitatea asta, aveam să aflu de la studenți, “le oferea dreptul să facă practică” la fițuica prăduitorului Chirieac Bogdan, constatat șantajist de răposatul CRP – sper că va amintiți cazul, el cu nașu’ roșcă stănescu, șefu’ la șantaj în presă post-89, înregistrați de primul șef al ANI când îl santajau. Acolo lucra prodecanul Facultății de Jurnalism a Universității București, la decenews a lu’ chirieac cel sancționat de CRP cu “retragerea titulaturii de jurnalist”.
Carevasăzică, prodecanu’ lucra pentru fițuica lu’ Chirieac, despre care se recomandase de către CRP să nu mai fie prezentat drept ziarist, că urmare a unui șantaj. Și ce făcea el? “Lua în practică” studenți de la FJSC.
Dar mai e ceva: decenews ăla avea un proiect european cu facultatea în conducerea căreia era Vâlcu Val. Proiectul însemna finanțare europeană pentru decenews ăla, care-i școlariza pe parte practică pe studenți.
Astea-s de până aici sînt fapte.
Erau și niște bani în proiect pentru studenți. Ce ziceți, ajungeau la studenți banii aia? Eu zic că nu, dar recunosc că nu am investigat situația asta (aveam alte treburi atunci, le-am considerat mai importante p-alea).
Din nou fapte. Azi, acum, prodecan la jurnalism este Podaru Dan. Consilier în CL al sectorului 1 din partea peleului, dar reprezentant al intereselor romprest acolo, în CL. Știți căzu: romprest, firma prăduitoare care cumpără presă din banii muuuuulti luați pe curățenia în sectorul 1 pe un contract-mamut încheiat pe 25 de ani.
Deci prodecanu’ de la FJSC azi este un politruc orăcăitor în consiliul local care este, practic, de partea hoților, nu a cetățenilor.
E nevoie de o discuție lungă și serioasă despre calitatea oamenilor care se așează la catedră la facultatea de jurnalism.
Putem să o pornim de la soțîi Coman, care au devenit titularii învățământului superior în zona de jurnalism imediat după Revoluție, deși dl Coman, de pildă, n-a intrat în vreo redacție decât cel mult pt că trecea p-acolo și avea nevoie la toaletă.
Și putem apoi s-o luăm frumos, teleap-teleap, până la cei care zilele astea se pun în față studenților și le vorbesc și îi învață și îi pregătesc pentru meseria asta vitală, dar și mișto.
Mă veți acuza că acord prea mare importantă rezultatelor acestor cadre didactice în meseria propriu-zisă, și probabil ați avea dreptate. Mereu am preferat să-mi deschidă ochii cineva care chiar a făcut el însuși lucrurile dwspre care-mi vorbește/preda vs cineva care a citit și el în carte despre cum se face. Sigur că putem discuta despre asta, e normal că anumiți profesori să-și fi dedicat aproape integral viață carierei didactice în detrimentul meseriei, nu spun că nu e nevoie de ei.
Ce spun însă cu toate vorbele e că e nevoie de integritate, de onestitate și de obraz atunci când vii în față unor studenți la jurnalism. Nu prea ai cum să fii pungaș, prăduitor de conștiințe, pentru că jurnalismul asta are și o importantă componentă etică. Mă gândesc că poți să predai rezistență materialelor și dacă ești infractor, uite, cum e costoiu, de pildă. Dar nu poți să fii profesor la jurnalism și să lucrezi la mizerii de presă chirieace sau să pupyincur romprestu’ la CL, nu merge. Prodecan cu atât mai puțîn merge, știi cum zic?
Bref: cred că trebuie să-i învețe, mai ales la chestiile practice, lume care chiar a făcut câte ceva în meserie. Slavă cerului, sînt atâția. Și mai cred că, dincolo de a-i învața ce-i învățăm noi la școală acolo, la meserie, mai trebuie printre picături să-i învățăm și să fie oameni, să aibă spinarea dreapta, să gândească corect, să știe ce e imoral, ce e aia un pungaș și cum să nu ajungă niciodată unu’, indiferent în ce mediu ajung să lucreze (vedeți cum arată mainstream-ul astăzi, da? unde să se ducă să învețe, la BBC? erteve e mai aproape și are nevoie de tineri pe care să-i hinghereasca, asta e pericolul, în caz că nu v-ați prins).”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.