fbpx

Normele care ar rezolva problema gratuității la tren pentru studenți ar putea fi adoptate joi, anunță un secretar de stat

Normele metodologice aferente Legii învăţământului superior 199/2023 privind transportul studenţilor ar putea fi adoptate prin Hotărâre de Guvern în această săptămână. Faptul că aceste norme nu au fost adoptate până acum reprezintă motivul invocat de mai multe companii feroviare pentru suspndarea gratuității la tren pentru studenți. 

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a declarat luni, pentru AGERPRES, că normele metodologice vor fi discutate în Comisia de Dialog Social, iar joi documentul ar putea să fie adoptat în şedinţa de Guvern.

Studenții au anunțat că ies în stradă pentru gratuitățile pe tren, după ce companiile feroviare private și cea de stat au anunțat că aceștia nu vor mai putea călători gratuit, din 3 septembrie, până la publicarea normelor metodologice pentru noua Lege a învățământului superior.

Uniunea Studenților din România a anunțat organizarea unui protest în Parcul Gării de Nord din București, pentru 6 septembrie, de la ora 9.00.

„Atunci când drepturile ne sunt încălcate avem datoria să nu fim nepăsători. Mai mulți operatori de transport feroviar din România refuză să acorde reducerile de transport câștigate prin Legea 199/2023. Din acest motiv, studenții din România vor ieși în stradă în data de 06.09.2023 pentru a își cere drepturile câștigate în mod cinstit. Punctul de întâlnire este Parcul Gării de Nord din București, la ora 09:00. Accesul se va face prin Bulevardul Dinicu Golescu. Vă așteptăm în număr cât mai mare alături de noi pentru a arăta că uniți suntem puternici”, este cel mai recent mesaj transmis, duminică, de organizația studențească.

Acesta vine după ce Uniunea Studenților din România a reacționat imediat, sâmbătă, în urma informărilor publice ale companiilor feroviare.

„În urma mesajului transmis în spațiul public de către mai mulți operatori feroviari în care menționează intenția de a nu se conforma Legii 199/2023 până la apariția normelor metodologice aferente, ba mai mult, de a suspenda facilitățile legate de transport ale studenților, Uniunea Studenților din România dorește să-și arate nemulțumirea raportată la atitudinea de abordare a CFR și Softrans. Uniunea dorește să transmită faptul că dreptul studenților acordat prin articolul 128 alin. (3) din Legea 199/2023 ce intră în vigoare la 03.09.2023 este valabil și în lipsa legislației subsecvente. Astfel, orice altă manieră de distribuire a legitimațiilor de călătorie contravine legii.

Totodată, Uniunea vrea să atragă atenția asupra lipsei de interes a operatorilor de căi ferate, ce și-au anunțat intențiile de acțiune mult prea aproape de intrarea în vigoare a noii legi. Problema ridicată tardiv, de altfel neîntemeiată, denotă o lipsă de solidaritate față de studenți și o abatere de la spiritul de aplicare al legii. Uniunea Studenților din România solicită impetuos respectarea legii și așteaptă un comunicat din partea principalilor operatori din domeniu care să anunțe aplicarea reducerii de 90% începând cu data de 03.09.2023. Până atunci, sfătuim studenții din România să-și susțină cu tărie dreptul câștigat în mod cinstit”, a fost prima reacție a organizației studențești.

Și Astra Trans Carpatic, companie privată de transport feroviar, a anunțat că studenții nu mai au gratuitate până la publicarea normelor metodologice pentru noua Lege a învățământului superior, în aceeași zi în care CFR Călători a făcut un anunț similar,

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.